Ramsj

Christopher Andrew and Vasili Mitrokhin: The sword and the shield. The Mitrokhin archive and the secret history of the KGB. Gebonden, Basic Books 1999, van ƒ89,70 voor ƒ34,95. Het Martyrium Amsterdam

Vuistdikke studie over de buitenlandse activiteiten van de KGB, gebaseerd op het archief van Vasili Mitrokhin: een hoge officier van de FCD (de buitenlandse dienst van de KGB), die jarenlang in het geheim duizenden documenten kopieerde, en in 1992 overliep naar het Westen. Het boek bestrijkt een periode van zo'n zeventig jaar — vanaf Lenin tot aan 1990 —, met aandacht voor tientallen operaties: de oprichting van wapendepots in Amerika en Europa bijvoorbeeld, of de organisatie van diverse sabotageplannen om het leven in Amerika te ontregelen, onder meer via een aanslag op de elektriciteitscentrale van New York. Spannend en vol met smeuïge details.

    • Henk Lagerwaard