Pakistan en Iran willen ruzies bijleggen

De regeringen van Iran en Pakistan willen hun oude verschillen van mening over Afghanistan bijleggen en zich inspannen voor de installatie van een brede, multi-etnische regering in Afghanistan.

Iran, dat overwegend shi'itische moslims heeft, en het overwegend sunnitische Pakistan zijn de twee grootste buurlanden van Afghanistan.

Pakistan heeft in het verleden een zeer belangrijke rol gespeeld bij de opkomst van de Talibaan in Afghanistan, die werden gesteund met geld, strijders en wapens. De Talibaan bestaan vooral uit leden van Pathaanse stammen, een bevolkingsgroep die ook aan de Pakistaanse kant van de grens een grote groep vormt. Iran steunt van oudsher de oppositie tegen de Talibaan. De Iraniërs vinden onder andere dat de streng-islamitische Talibaan de islam in een verkeerd daglicht plaatste.

De ministers van Binnenlandse Zaken, de Pakistaan Moinuddin Haider en de Iraniër Abdolvahed Mousavi-Lari spraken gisteren in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad met elkaar. Op een persconferentie zeiden beide ministers dat Iran en Pakistan op regelmatige basis met elkaar zullen overleggen over de situatie in Afghanistan. Beide landen hebben veel baat bij een stabiele regering in Kabul, zo lieten zij weten.

Minister Mousavi-Lari zei dat de toekomstige Afghaanse regering de ,,wensen van de bevolking moet vertegenwoordigen''. Ook moet die regering de ,,internationale normen en regels respecteren'' en ,,vriendschappelijke banden onderhouden'' met de buurlanden, aldus Mousavi-Lari.

Volgens zijn Pakistaanse ambtgenoot Haider zijn de geschillen tussen Iran en Pakistan uit de weg geruimd. ,,Ik zie geen verschillen van mening meer'', zei hij.

De presidenten van Iran en Pakistan, Khatami en Musharraf, spraken eerder deze week al met elkaar in de marge van de vergadering van de Verenigde Naties, in New York. Daarin zouden zij hebben afgesproken samen te werken voor een situatie van duurzame vrede en stabiliteit in Afghanistan.

Beide landen spraken gisteren in Islamabad af dat zij nauwer gaan samenwerken om de criminaliteit de kop in te drukken, met name illegale activiteiten in het grensgebied tussen Iran en Pakistan, dat wil zeggen de drugshandel. Ook willen zij criminelen die de grens proberen over te steken aan elkaar uitleveren. Grenswachten van beide landen zullen hiertoe nauwer met elkaar gaan samenwerken.