OPEC: prijs olie kan naar tien dollar

De olieprijs kan zakken tot 10 dollar per vat als het conflict tussen de organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) en Rusland, dat weigert zijn olieproductie substantieel te verlagen, lang gaat duren.

Dit zei Adel Khalid al-Sabeeh, olieminister van Koeweit, gisteren na afloop van de OPEC-vergadering in Wenen. Het conflict begon deze week toen OPEC verklaarde dat het de olieproductie met 1,5 miljoen vaten per dag zou verlagen als andere landen een totaal van 500.000 vaten minder zouden oppompen. De beperking is nodig om de sterk dalende olieprijs weer boven de 20 dollar per vat te krijgen. De grootste niet-OPEC producent, Rusland, lijkt echter niet van plan de export substantieel te verlagen.

Als het conflict lang duurt kan de prijs weer dalen tot de niveaus van eind jaren negentig toen de prijs zelfs tot onder de 10 dollar per vat zakte, aldus de Koeweitse olieminister. De prijs steeg destijds pas weer toen OPEC en niet-OPEC landen afspraken maakten om de productie te verlagen. Een vat Brent Noordzee-olie daalde gisteren tot 16,80 dollar, het laagste niveau sinds juni 1999 en ver weg van de 27 dollar van voor de aanslagen van 11 september. Vanmorgen stond de prijs op 17,84 dollar.

Landen als Oman en Mexico hebben inmiddels toegezegd de productie te verlagen en Noorwegen, 's werelds derde olie-exporteur, lijkt toe te geven aan de druk van het kartel en zal volgende week beslissen of het meegaat met OPEC. Het kartel zegt harde toezeggingen te hebben van niet-leden voor een beperking van 200.000 tot 250.000 vaten.

Spelbreker is Rusland. Moskou verlaagde de productie deze week met 30.000 vaten op een totaal van 7 miljoen. Een politieke overwinning in een land waar de meningen over verlagingen sterk verschillen, maar het werd door de machtige olieminister Ali al-Naimi van Saoedi-Arabië als een belediging opgevat. Hij noemde de situatie op de oliemarkt gisteren een ,,crisis'' en de houding van Rusland ,,extreem onredelijk''. Het kartel is vastbesloten om niet te verlagen zonder de Russen, die op hun beurt zeggen dat de kans op verdere verlagingen zeer klein zijn.