Nieuw geld voor Lubberhuizenprijs

Maandag wordt voor het eerst sinds 1997 weer de Geertjan Lubberhuizenprijs uitgereikt, de onderscheiding voor het beste Nederlandse literaire debuut van het afgelopen jaar. De prijs, groot tienduizend gulden, is toegekend aan Anja Sicking voor haar roman Het Keuriskwartet, die vorig jaar verscheen. De jury werd voorgezeten door Frans Meijer. Sicking is de veertiende debutant die de prijs ontvangt, na onder anderen Vonne van der Meer (1986), Atte Jongstra (1990), Marcel Möring (1991), Tomas Lieske (1993) en Abdelkader Benali (1997).

De afgelopen drie jaar werd de prijs wegens geldgebrek niet uitgereikt, zegt Martin Mooij, de secretaris van de Stichting Marten Toonder en de Stichting Poets of all Nations. ,,Marten Toonder heeft in 1985 een bedrag ter beschikking gesteld, maar de rente die dat opleverde was niet genoeg om alle onkosten te betalen. We hebben daar dus op moeten interen. Een aantal bestuursleden van de stichting vond vier jaar geleden dat het tijd was om ermee op te houden. Inmiddels heeft Toonder een nieuw bedrag ter beschikking gesteld en heeft de schrijversvereniging De Bezige Bij ook een steuntje in de rug gegeven.''

De prijs was een initiatief van de legendarische directeur van de Bezige Bij Geert Lubberhuizen (1916-1984). Mooij: ,,Het bedrag van de prijs, tienduizend gulden was destijds gelijk aan het bedrag van de P.C. Hooftprijs. Lubberhuizen vond dat een debutant dat geld beter kon gebruiken dan een gearriveerd auteur.'' De P.C. Hooftprijs is inmiddels 125 duizend gulden. ,,Als Lubberhuizen nog had geleefd, had hij ongetwijfeld geprobeerd om het bedrag daar zo dicht mogelijk bij in de buurt te krijgen.'' Het is de bedoeling dat Marten Toonder de prijs maandag aan Sicking uitreikt. De uitreiking van de Lubberhuizenprijs 2002 staat gepland voor 2 mei aanstaande, de negentigste verjaardag van Toonder.

    • Arjen Fortuin