Medewerkers NVVE helpen bij doden

Medewerkers van de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie (NVVE) en de stichting De Einder, voor hulp bij zelfdoding, helpen mensen actief hun leven te beëindigen. Omdat het aanwezig zijn bij zelfdoding wel, maar het toedienen van dodelijke middelen niet is toegestaan, is het mogelijk dat deze zogeheten `suïcide-consulenten' worden vervolgd. Dit heeft een woordvoerder van het college van procureurs-generaal van het openbaar ministerie gisteren bevestigd in reactie op bevindingen van de psychiater B.E. Chabot.

Chabot onderzocht voor zijn deze maand verschenen boek Sterfwerk, dat het OM ,,nu zeker zal gaan lezen'', de `zelfdoding in eigen kring'. Hierbij vraagt degene die zelfmoord pleegt (ook) anderen dan een arts om hulp.

Chabot interviewde onder meer tien suïcide-consulenten van de NVVE en De Einder over achttien casussen. Zeven van hen werken voor de NVVE, drie voor De Einder.

De NVVE en de Einder hebben altijd ontkend dat hun consulenten actief helpen door dodelijke pillen te verstrekken of ze fijn te malen, zodat ze kunnen worden ingenomen. Dit omdat het verschaffen van middelen voor zelfmoord strafbaar is. De NVVE heeft een gedragsregel voor medewerkers die het ,,behulpzaam zijn bij het klaarmaken van zelfdodingsmedicatie'' verbiedt.

Aan Chabot vertelden suïcide-consulenten evenwel dat zij wel degelijk pillen fijnmalen voor mensen die dat door ouderdom, of ziekten als reuma, zelf niet meer kunnen. Ook helpen sommige consulenten mensen aan adressen of contactpersonen in het buitenland, waar ze dodelijke middelen kunnen kopen.

Het gaat, zo blijkt uit de context van het boek, om ten minste vier casussen, twee van de NVVE en twee van de Einder. Hoe groot het precieze aantal is, zegt Chabot desgevraagd, liet hij bewust in het midden, omdat het hem ,,hierom niet te doen was''. De consulenten bleven ook anoniem.

Directeur R. Jonquière van NVVE en J. Hilarius van De Einder zijn voor publicatie door Chabot geïnformeerd. Beiden zeggen hem te hebben gevraagd de actieve hulp te verzwijgen. Tegen zowel een consulent van de NVVE als van de Einder liggen al strafzaken op behandeling te wachten. Hierbij gaat het om hulp bij zelfdoding die veel minder ver gaat dan wat Chabot ontdekte.

pillen pagina 2