Macedonië: meer rechten Albanezen

Het Macedonische parlement heeft na weken van oponthoud de grondwet gewijzigd. Deze wijziging, die bestaat uit vijftien amendementen, verschaft de Albanese minderheid in het land meer rechten.

De wijzigingen werden vannacht, tegen de verwachting in, met een ruime tweederde meerderheid goedgekeurd. De verandering van de grondwet is omstreden, met name onder de Macedonische meerderheid. Macedonische hardliners hadden de wijzigingen dan ook wekenlang getraineerd.

De grondwetswijziging vloeit voort uit het vredesakkoord van Ohrid, dat in augustus werd gesloten en een einde maakte aan een zeven maanden durende guerrillastrijd tussen Macedonische strijdkrachten en Albanese rebellen. Deze laatsten eisten meer rechten voor de Albanese minderheid in Macedonië, die bijna eenderde uitmaakt van de in totaal twee miljoen inwoners. Het vredesakkoord kwam tot stand na sterke internationale druk.

De wijzigingen in de grondwet behelzen onder meer de erkenning van het Albanees als officiële tweede taal en stellen de Slavisch-Macedonische en Albanese burgers van het land aan elkaar gelijk. Ook hebben de partijen afgesproken meer banen te scheppen voor Albanezen in de overheidssector, vooral bij de politie.

Het parlement kwam even na middernacht bijeen. Dit ongebruikelijke tijdstip was gekozen om demonstranten niet de kans te geven de zitting te verstoren. De instemming met de nieuwe grondwet is, evenals die met het vredesakkoord, onder internationale druk tot stand gekomen. Het westen heeft gedreigd hulp voor de wederopbouw van het land te stoppen en de toegang van Macedonië tot de NAVO en de Europese Unie te vertragen. Vorige maand werd een grote donorconferentie afgeblazen, omdat de Macedoniërs te weinig vooruitgang hadden geboekt in het vredesproces.

Afgelopen zondag nog stuurde de minister van Binnenlandse Zaken, de hardliner Ljube Boskovski, speciale politietroepen naar een voormalig guerrillagebied. Die arresteerden prompt zeven vermeende Albanese guerillastrijders. Even later liepen Macedonische agenten in een hinderlaag, waarbij drie van hen werden gedood. ,,Als de intentie van de herstationering van troepen was om het politieke proces te vertragen, dan is dit mislukt. De herstationering heeft het laatste duwtje in de goede richting gegeven'', aldus een EU-diplomaat tegen het persbureau Reuters, vannacht na afloop van de stemming.