Kunstschelp voor museum

Het Amsterdams Historisch Museum heeft voor zijn 75-jarig jubileum een bijzondere 17de-eeuwse schelp verworven. De schelp, die vanaf half december in het museum te zien zal zijn, is voor 165.000 gulden bij veilinghuis Christie's gekocht met steun van de gemeente Amsterdam en de Vereniging Rembrandt. Het kunstwerkje, met een mythologische gravure, is gesigneerd door Cornelis Bellekin. Gesigneerde schelpen van deze `Rembrandt onder de parelmoersnijders' zijn zeldzaam. Het stuk is mede belangrijk vanwege de herkomst uit de verzameling van de 18de-eeuwse Amsterdamse apotheker Albertus Seba (1665-1736), die het in een Thesaurus heeft laten beschrijven. Bijzonder is dat de schelp nog in oorspronkelijke staat verkeert, dus niet is gemonteerd of ingelijst. Het museum bezit al twee aan Bellekin toegeschreven schelpen die zijn gemonteerd als deksel en bodem in een zilveren doos. Directeur Pauline Kruseman zegt `intens blij' te zijn met de aanwinst. ,,Vorstelijke verzamelingen blijven meestal in de familie. Burgerlijke verzamelingen raken na de dood van de verzamelaar vaak verspreid over Europa. Het is uniek dat je zo'n topstuk terugvindt dat ook nog precies staat beschreven.''