Koninklijke Olie herstelt van koersval

Het aandeel Koninklijke Olie herstelde zich vanochtend enigszins na de zware koersval van ruim 7 procent van gisteren op de Amsterdamse beurs. Met een koersstijging van 3,8 procent stond Koninklijke Olie tegen het middaguur op 53,95 euro.

De sterke daling van de olieaandelen waar ook ter wereld werd gisteren veroorzaakt door de dalende olieprijzen. Deze week ging de prijs van een vat Brent-olie weer fors omlaag na de vliegtuigramp in de Newyorkse wijk Queens, waarna een licht herstel volgde. De tot op heden weinig succesvolle pogingen van de organisatie van olieproducerende landen OPEC om niet-leden als Mexico, Rusland en Noorwegen over te halen zich aan te sluiten bij een lagere olieproductie, zetten de koersen van oliefondsen ook onder druk.

Het herstel van Koninklijke Olie vanochtend was een van de weinige spectaculaire bewegingen op de Amsterdamse beurs. Kabelaar UPC, die eerder deze week door beursbedrijf Euronext als waarschuwing op het strafbankje werd geplaatst, won ook een beetje terrein. UPC kreeg er iets meer dan 4 procent vanochtend, maar veel stelt dat niet voor met de huidige beurskoers van een schamele 52 eurocent.

De AEX-index van de 25 hoofdfondsen noteerde een winst van 0,6 procent op 500,5 punten. De Midkap-index, met daaraan genoteerd de 25 middelgrote fondsen, deed het aanmerkelijk beter. Dat was grotendeels het gevolg van de koersexplosie van producent van chipapparatuur BE Semiconductor. BESI maakte vanochtend bekend voor 18,1 miljoen euro (bijna 40 miljoen gulden) in contanten het aandeel van 30 procent in Possehl BESI Electronics (PBE) verkocht te hebben.

In de Midkap stonden verder Landis Groep, voedingsmiddelenconcern Nutreco en uitzendorganisatie Vedior op flinke winsten. Het aandeel van luchtvaartmaatschappij KLM spoot met meer dan 10 procent omhoog nadat zakenbank UBS Warburg besloot het aandeel hoger te waarderen. De bank schaalt overigens ook KLM's branchegenoten Lufthansa, Air France en British Airways hoger in.

In New York werden gisteren bescheiden winsten geboekt op de Dow Jones-index. Dat had alles te maken met de positieve berichten over de afname van het aantal werklozen in de VS. Rekening was gehouden met een stijging van de werkloosheid. De Nasdaq sloot gisteren voor de eerste keer van de week op verlies, en sloot 0,1 procent lager op 1.900 punten.

Het aandeel van het concern dat zich bezig hout met mensen die wiellen afslanken, Weight Watchers, had een goede beursintroductie. Het fonds schoot gedurende de eerste handelsdag met bijna 23 procent omhoog naar een koers van 29,50 dollar.

De grote effectenbeurzen in Europa in Londen, Frankfurt en Parijs kenden vanochtend een goede start. Direct na aanvang van de handel stonden de beursindices flink hoger, maar al snel vlakten de stijgingen wat af.

In Frankfurt kwam Commerzbank goed weg (plus 0,7 procent) nadat dochterbedrijf Comdirect, een online effectenmakelaar, had laten weten enkele verlieslatende onderdelen te verkopen. Siemens was op de Duitse beurs de grootste stijger met een winst van 1,35 procent.

In Londen stonden BP en Shell op winst en steeg het wegenbouwconcern Amey 7,5 procent na het afsluiten van nieuwe orders.