Jongen (9) toont zelfgevonden schatten

TIM JIM HULLEGIE (9) uit Dronten heeft een bijzondere hobby. Hij spaart oude troep. Nou ja, dingen die andere mensen oude troep vinden. Hij heeft twee fietspompen, een slagroomspuit, een opgedroogde maïskolf waar de maïskorrels al vanaf zijn gegeten, stukjes van glimmende tegels, plastic druiven en ga zo maar door. Want Tim Jim vindt dit soort voorwerpen geen rommel, maar spannende schatten. Hij bewaarde ze in een gouden kist op zijn kamer, maar bedacht dat iedereen zijn verzameling mocht zien. Daarom maakte hij er een tijdje geleden een tentoonstelling van.

,,Ik wil archeoloog worden'', zegt Tim Jim. ,,Archeologen zijn mensen die belangrijke spullen opgraven,'' legt hij uit. Vooral in Egypte zie je ze veel. ,,In piramides zoeken archeologen mummies en oude potten. En die gaan ze dan heel voorzichtig schoonmaken met kwastjes.''

Uiteindelijk komen veel van die opgravingen terecht in musea. Zoals het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden, waar Tim Jim laatst naar toe ging met een vriendje. ,,Daar lag een farao in een nagebouwde tempel. En er waren allemaal spullen die hij vroeger gebruikt had. Heel cool.''

Zo'n soort tentoonstelling wilde Tim Jim ook maken. Op de stoep voor zijn huis zette hij daarom een bordje neer. Expositie. Gratis kijken staat erop. Als je het pad naar de voordeur op loopt, kom je bij de garage.

Daar staat net zo'n glazen kastje als je veel in musea ziet. Dat heet vitrine. Tim Jim kocht het kastje in een kringloopwinkel en maakte er een extra plank in, zodat al zijn spullen een plekje konden krijgen. Een houten vogelhuisje, stenen met gouden spikkels erop, een leeggelopen paarse ballon, een golfbal, een pincet...

,,Ik heb al vierenveertig dingen'', zegt Tim Jim trots. Hij heeft ieder voorwerp net zo lang verplaatst en gedraaid tot het er op z'n allermooist uitzag. En zijn vader maakte een lampje in het kastje, zodat je zelfs 's avonds naar de tentoonstelling kan kijken. Tim Jim begon twee jaar geleden met archeologie. Het allereerste wat hij vond, was een roestige fietsketting. ,,Op de parkeerplaats bij korfbal.''

Daarna zag hij een bijzondere balpen liggen op een grasveldje in de buurt. ,,Die was verbrand en helemaal krom gesmolten. Dat zie je niet zo vaak.''

De beste plek voor schatzoekers is het bos volgens Tim Jim. ,,Maar als ik expres ga zoeken, vind ik nooit wat. Als ik toevallig ergens loop, kom ik altijd wel wat tegen.''

Hoe weet hij of iets een schat is en geen rotzooi? ,,Dat voel je gewoon. Een McDonald's-beker is niet bijzonder want daar zijn er heel veel van. Maar een dynamo vind je niet zomaar.''

Het leukste vindt Tim Jim spullen waarbij hij kan verzinnen van wie ze waren. Zoals de pijl, gemaakt van een ribbelige elektriciteitsbuis met een puntige stok erin. ,,Misschien was die van kinderen uit de buurt.'' En de doorzichtige waterschoen, die Tim Jim vond toen hij met zijn ouders en zijn zusje op vakantie was in Frankrijk. ,,Dat is wel gek, hè? Dat het er maar eentje is.''

Sinds hij zijn schatten in een vitrine heeft gelegd, zijn veel mensen komen kijken. Kinderen uit zijn klas, buren die met hun hond wandelen, maar ook van verder weg. Dat komt doordat Tim Jims tentoonstelling te zien was op de lokale televisie en omdat iemand van een krant uit zijn woonplaats erover schreef. Tim Jim snapt al die aandacht wel. ,,Niet iedereen komt erop.'' Soms loopt hij even naar buiten om bezoekers te vertellen waar hij alles heeft gevonden. Maar meestal gaat hij weer op pad. Want het leukste van archeologie vindt Tim Jim niet het tentoonstellen, maar het vinden van schatten. En daarbij kun je nu eenmaal geen pottenkijkers gebruiken.

Wil je de tentoonstelling `Jongensschatten' bezoeken?

Adres: De Korte Baan 2, Dronten.

    • Eveline Stoel