Internationale troepenmacht snel naar Afghanistan

Steeds meer landen zeggen troepen toe voor Afghanistan. Maar ze hebben daarbij niet allemaal hetzelfde doel voor ogen.

Verscheidene landen hebben gisteren hun deelneming aangekondigd aan een vredesmissie in Afghanistan. Het is echter nog volledig onduidelijk onder welke noemer de beloofde bijdragen vallen. Frankrijk onderstreept bijvoorbeeld dat zijn troepen vooralsnog niets te maken hebben met de internationale veiligheidsmacht voor Afghanistan waartoe de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties afgelopen woensdag in New York besloot.

Frankrijk heeft vanochtend een eerste contingent soldaten van de landmacht, waarschijnlijk zo'n 60, al naar Oezbekistan gestuurd. Ze zullen een basis inrichten in de Noord-Afghaanse stad Mazar-i-Sharif om ,,de hulpverlening aan [..] vluchtelingen veilig te stellen''. Gisteren verklaarde minister van Defensie Alain Richard dat het sturen van troepen ,,een kwestie van dagen'' zou zijn.

Er zullen nog meer manschappen naar Afghanistan worden gestuurd, maar de minister zweeg over hun aantal. Tot openbaarmaking daarvan wordt ,,de komende dagen in relatie met onze partners in de coalitie (tegen het terrorisme red.)'' besloten.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Hubert Védrine onderstreepte ,,het grote belang'' van humanitaire hulp in het noord-westen van Afghanistan omdat daar ,,de door droogte getroffen bevolkingsgroepen zich bevinden, en de bergen en de door honger bedreigde kinderen''. Het ministerie van Defensie wees erop dat de inzet van Franse militairen vooralsnog niets te maken had met de inzet van een internationale veiligheidsmacht, die de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties deze week besloot in te stellen. Wat Frankrijk betreft verkeren de plannen voor een veiligheidsmacht ,,nog in het stadium van diplomatiek overleg'' en zijn de gevolgen op militair niveau nog ,,onbekend''.

Turkije houdt 3.000 soldaten achter de hand voor een vredesmacht in Afghanistan. Dat meldt de Turkse nieuwszender NTV. Een besluit over het exacte aantal manschappen dat Turkije wil inzetten voor zo'n macht, is overigens nog niet genomen. Wel heeft Turkije al aangegeven dat het bereid is mee te doen aan zo'n macht die onder auspiciën van de Verenigde Naties zou moeten opereren.

Premier Ecevit heeft ook aangegeven dat Turkije wil helpen de `administratieve en politieke' vacuüm in Afghanistan op te vullen. Turkije is overigens al betrokken bij de oorlog tegen de Talibaan: Ankara heeft een aantal militaire instructeurs ingezet om de Noordelijke Alliantie te trainen.

Jordanië heeft gisteren zijn deelneming in een humanitaire missie aangekondigd. ,,Jordanië moet een rol hebben in Afghanistan als Arabisch en islamitisch land en om steun te bieden aan het Afghaanse volk dat een moeilijke tijd doormaakt'', aldus de Jordaanse premier Ali Abu Ragheb gisteren op een persconferentie. De Noordelijke Alliantie, die een groot deel van Afghanistan nu in handen heeft, heeft overigens laten weten geen enkele behoefte te hebben aan een VN-vredesmacht in Afghanistan.