IMF voorziet verdere daling groei economie

Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) verwacht dat de economische groei wereldwijd volgend jaar slechts met 2,4 procent zal toenemen. In oktober ging het IMF nog uit van een groei van 3,5 procent.

Dat heeft het IMF gisteren bekendgemaakt. Het fonds stelt dat er niettemin een grote mate van onzekerheid blijft als gevolg van de terroristische aanslagen in de VS. Volgens algemeen directeur Horst Köhler is het lastig uitspraken te doen over de toekomst omdat de huidige situatie geen precedent kent, waardoor voorspellen op basis van eerdere ervaringen onmogelijk is. Toch verwacht het IMF dat er in de loop van volgend jaar herstel zal optreden. Dat zal dan mede te danken zijn aan de lage olieprijzen en toegenomen productiviteit door gebruik van nieuwe technologieën

Ook de groei voor dit jaar, aanvankelijk 2,6 procent, is bijgesteld. In 2001 zal die toenemen met 2,4 procent. Vooral de economische groei in de VS zakt volgend jaar snel in. Eerder werd nog uitgegaan van een stijging van 2,2 procent, maar nu voorziet het IMF een toename van 0,7 procent. Voor Japan zijn de vooruitzichten eveneens fors naar beneden bijgesteld. De aanvankelijk verwachte groei voor volgend jaar van de tweede economie van de wereld, van 0,2 procent, wordt nu een krimp van 1,3 procent. De groei in de Europese Unie, die voor 2002 op 2,2 procent was ingeschat, zal naar alle waarschijnlijkheid uitkomen op 1,4 procent volgens het IMF. Gisteren werd bekend dat de Nederlandse economie in het derde kwartaal zelfs met 0,4 procent kromp.

Het IMF prees gisteren de agressieve aanpak van de Verenigde Staten van de economische malaise in het land. Het fonds verwelkomde in het bijzonder het rentebeleid, met de serie verlagingen, van de VS. De Europese Centrale Bank, die ook recentelijk tot verdere renteverlagingen is overgegaan, kreeg ook een pluim. Op termijn zal dit tot herstel leiden, aldus het IMF, op voorwaarde dat onder meer de olieprijzen laag blijven.