Ierland naar WK 2002, ondanks verlies in Iran

Ierland heeft zich gisteren als 31ste land geplaatst voor het WK voetbal in 2002. De Ieren verloren in Teheran het tweede beslissingsduel tegen Iran met 1-0. In Dublin had Ierland afgelopen zaterdag met 2-0 gewonnen. De 32ste deelnemer wordt Uruguay of Australië.

Ierland plaatste zich voor de derde keer voor de eindronde van het WK. De Green Army nam eerder deel in 1990 en 1994. In 1998 ontbrak Ierland na de uitschakeling in de play-offs door België. In de afgelopen kwalificatiereeks eindigde de ploeg van bondscoach McCarthy als tweede in een poule met Nederland dat derde werd.

In het sfeervolle Azadi-stadion, waar ruim honderdduizend uitzinnige Iraniërs hun team aanmoedigden, kreeg Iran geen grip op de wedstrijd. De thuisploeg grossierde in foute passes en bracht de Ierse defensie zelden in de problemen. Doelman Given toonde zich net als in de eerste wedstrijd weer een betrouwbare ballenvanger. Pas in blessuretijd wist Golhammadi te scoren, maar dit ene doelpunt kon Ierland niet verontrusten.

Na afloop vierden de Ieren uitbundig feest, zonder dat er alcohol werd genuttigd. In het islamitische Iran werden voor het eerst sinds de revolutie in 1979 (gesluierde) vrouwen toegelaten in het stadion. Ongeveer twintig Ierse vrouwen bezochten de wedstrijd in Teheran.

Na afloop van het duel braken in Teheran hevige rellen uit. Duizenden Iraniërs reageerden hun woede af. Zij richtten zich op regeringsgebouwen en bezinestations. Een grote politiemacht trad op tegen de relschoppers.