Hewitt nieuwe nummer één van de wereld

Tennisser Lleyton Hewitt is de nieuwe nummer één van de wereld. De 20-jarige Australiër had vanmiddag aan een zege op zijn landgenoot Patrick Rafter genoeg om de jongste leider in het klassement sinds de invoering van de officiële ranglijst in 1973 te worden.

,,Het is droom. Dit is een gelooflijk gevoel'', zei Hewitt. Hij rekende in zijn laatste groepsduel tijdens het toernooi om de Masters Cup in 1 uur en 37 minuten in twee sets af met zijn ploeggenoot uit het Davis-Cupteam: 7-5 en 6-2. Hewitt wist tot dusver al zijn wedstrijden in Sydney te winnen en behaalde voldoende punten om Gustavo Kuerten af te lossen.

De Braziliaan sloot het jaar 2000 na het winnen van de Masters Cup in Lissabon af als beste van de wereld. Kuerten verloor vandaag tegen de Rus Jevgeni Kafelnikov zijn derde en laatste groepswedstrijd en is uitgeschakeld voor het winnen van de Masters Cup.

Hewitt stuit morgen in de halve finale op de Spanjaard Juan Carlos Ferrero, die zich vandaag bij de laatste vier schaarde door Wimbledon-winnaar Goran Ivanisevic uit Kroatië te verslaan. De andere halve finale gaat tussen Kafelnikov en de Fransman Sébastien Grosjean, die Andre Agassi gisteren versloeg.

Nummer één van de wereld Hewitt hoort samen met Marat Safin, Andy Roddick, Juan Carlos Ferrero en Roger Federer tot een nieuwe generatie spelers. In 1997 kwalificeerde Hewitt zich op 15-jarige leeftijd voor het hoofdtoernooi van de Australian Open. Een jaar later brak hij echt door toen hij als nummer 550 van de wereld een toernooi in Adelaide won. Nooit eerder in de geschiedenis van de ATP had een speler die zo ver van de top verwijderd was, een toernooi op zijn naam geschreven.

In 1999 stormde Hewitt de top-50 binnen. Hij won met Australië de Davis Cup tegen Frankrijk en stootte vorig jaar door naar een plaats bij de beste tien spelers van de wereld. Op de US Open behaalde hij dit seizoen zijn eerste zege in een grandslamtoernooi. In de finale won hij van Pete Sampras.

Hewitt besluit zijn seizoen volgende week met de Davis-Cupfinale in eigen land tegen Frankrijk. Samen met Rafter hoopt hij de titel in Melbourne voor de tweede keer in zijn loopbaan te veroveren.