Gouden Strop 2001

De Gouden Strop, de jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek, wordt 17 november uitgereikt aan een van vijf auteurs die op deze pagina besproken worden. Twee van de genomineerden kregen de Strop eerder, René Appel in 1991 en Jef Geeraerts in 1986; Tomas Ross was zelfs twee keer winnaar, in 1987 en 1996. De schrijfsters Lydia Rood en Margreet Hirs staan voor het eerst op de shortlist,

Hirs met haar debuut.

De Gouden Strop, die dit jaar voor het eerst gesponsord wordt door de KRO, wordt morgen uitgereikt op het Nationaal Detective Festival, dat van 11 tot 17 uur plaats heeft in het College Hageveld, Cruquiusweg 15 in Heemstede. Als we op het oordeel van de recensenten van NRC Handelsblad afgaan, is het Tomas Ross die morgen met de 25 duizend gulden wegloopt.