Fris goedkoper, bier en wijn duurder

Een fles frisdrank van anderhalve liter, de meest verkochte verpakking, wordt komend voorjaar 12 cent goedkoper. Directeur J. Schat van de Nederlandse Vereniging van Frisdrankindustrie belooft dat de drankenhandel de accijnsverlaging per 1 april aan de klanten gaat doorberekenen. De Tweede Kamer besloot gisteren tot de accijnsverlaging.

Daar staat tegenover dat de accijns op bier en wijn met achtereenvolgens 18 en 21 procent omhoog gaat.

De maatregelen sluiten aan bij het beleid van de overheid om vooral voor jongeren de drempel naar alcohol hoger te maken. De frisdrankindustrie heeft enkele jaren geleden al met de Consumentenbond, 3VO (de organisatie voor veilig verkeer) en de NIGZ (gezondheidszorg) hierover afspraken gemaakt. Een van die afspraken is dat accijnsverlagingen aan de consument worden doorgegeven.

De accijns op een flesje bier (de gewone pilsener) gaat omhoog van 14 naar 17 cent, zo laat het Centraal Brouwerijkantoor weten. Op een doorsnee fles wijn wordt de accijns verhoogd van 80 naar 97 cent, aldus een woordvoerder van het Productschap Wijn. De huidige accijns voor frisdrank, 30 cent per anderhalve liter, wordt straks verlaagd tot ruim 18 cent. Het accijnsbedrag voor mineraalwater gaat omlaag van 22 cent tot 14 cent per anderhalve liter.

De laatste accijnsverlaging op frisdrank dateert van 1992. Die was toen 5 cent per fles, hoewel de prijzen van de frisdranken in de winkel toen met wat meer dan 5 cent daalden. Schat schrijft die verlaging toe aan de hevige concurrentie. Nu de vooruitzichten voor onze economie wat somberder worden, gaan klanten weer voorzichtiger om met hun uitgaven. Dat zal de winkels volgens Schat stimuleren om weer wat meer op prijs te concurreren.

Kamerlid Vendrik van GroenLinks nam het initiatief om de jaren oude plannen rond de accijns in maatregelen om te zetten. De accijnsverlaging voor frisdrank zal de schatkist 89 miljoen euro (een kleine 200 miljoen gulden) schelen. De accijnsverhoging op producten als bier en wijn compenseert dat financiële nadeel.