Europarlement wil lagere bankkosten voor betalingen

Het Europees Parlement heeft gisteren met grote meerderheid ingestemd met een voorstel van Eurocommissaris F. Bolkestein (Interne Markt) om grensoverschrijdende betalingen vanaf volgend jaar goedkoper te maken. Het Europarlement wil wel de banken wegens het vele werk met de introductie van eurogeld twee maanden langer (tot 1 maart 2002) geven dan Bolkestein. Dan mag pinnen van euro's in een ander EU-land niet duurder zijn dan in eigen land. Een jaar later geldt hetzelfde bij overboekingen. De parlementaire rapporteur K. Peijs (CDA) noemde voorstellen van banken voor een fasegewijze tariefsverlaging tot 2006 een ,,losse flodder''. Eind deze maand spreken de EU-ministers voor interne-marktzaken zich uit. Bolkestein kreeg vorig maand al steun van de EU-regeringsleiders.