Bubba Sparxxx

Op het hoesje zit hij in de schaduw, met een honkbalpet diep over de ogen getrokken. Bubba Sparxxx loopt er niet mee te koop, maar hij is een blanke rapper. Nu hoeft dat sinds het succes van Eminem geen beletsel te zijn om serieus genomen te worden in de goeddeels zwarte hiphop-wereld, de dagen van de melkwitte marketing-hiphop van Vanilla Ice zijn voorbij.

Er is meer over Dark Days, Bright Nights te melden dan de huidskleur van de artiest. Vooral de inbreng van producer Timbaland maakt deze plaat opmerkelijk. De man die als producer vooral de R&B flink vernieuwde knalt er sterk in met `Ugly'. De stuiterende, elastische beats, de tabla-achtige accenten en de oosterse melodielijntjes op de achtergrond doen steeds meer denken aan de monsterhit `Get Ur Freak On' van Missy Ellliott, waaraan Timbaland ook meewerkte – tot dat nummer daadwerkelijk wordt ingemixt. Vooral als Missy zingt: `Don't copy me!' is het effect hilarisch.

Het album kent meer frisse en soms uitzinnige staaltjes producerswerk, zoals de losjes aangeslagen akoestische gitaar in `Bubba Talk' en de over een rekkelijke beat gelegde strijkers in `Open Wide'. Timbalands bijdragen stijgen mijlenver uit boven de producties van mindere goden als Shannon `Fat Chan' Houchins, Organized Noize en Khalifani, die vooral op de tweede helft van het album staan.

Bubba Sparxxx: Dark Days, Bright Nights (Interscope 483 124-2) distr. Universal

    • Jacob Haagsma