Brood in hogere sferen

Zijn 59 fotografen in staat het leven en lijden van Nederlands enige rock & roll legende vast te leggen? Een poging daartoe hebben zij gedaan met het boek Brood. De toon voor deze biografie in foto's wordt gezet door Herbert Behrens. Hij fotografeerde Herman Brood 1967 na een optreden met Cuby and the Blizzards in Grollo, geboortedorp van de nederblues. De jonge Herman leunt, duidelijk in hogere sferen, tegen een boerenschuur,daarbij gadegeslagen door de zichtbaar gefascineerde dorpsjeugd.

Herman zou zich nog vaak laten gadeslaan. Niet alleen op het podium maar ook vooral daarbuiten. Waar Brood was, was het podium. We zien hem tijdens de opname van de film Cha Cha, in de tram,in de trein, in bed met Xandra, de moeder van zijn drie dochters, met zijn eigen moeder, in de gevangenis, in bed met Nina Hagen, varend, schilderend, fietsend, coke snuivend, met opblaaspop, in het zwembad, met oudste dochter Lola, en dit alles vaak op verzoek van de fotograaf. Wie een goed idee had, was bij Herman aan het juiste adres en anders had hij er wel één.

Het is dus geen boek geworden over de muzikant Herman Brood en ook niet over de kunstenaar Herman Brood, maar over het fenomeen Herman Brood. En dus kan dit niet het laatste fotoboek over zijn leven zijn. Veel fotografen zullen bij het zien van dit boek met spijt hun eigen foto's van deze `rock &roll junkie' nog eens tevoorschijn hebben gehaald. Spijt dat ze niet gevraagd zijn ook hun beste Brood-foto in te leveren, of spijt dat ze net te laat waren. Geen paniek. Er komen nog momenten genoeg om terug te blikken op het wonderlijke leven van die jongen uit Zwolle, die via Grollo, heel Nederland, en heel eventjes zelfs Amerika, voor zich wist te interesseren.

Brood. Fotoboek samengesteld door Martijn van de Griendt en Teun van der Heijden. Met een voorwoord van Martin Bril. De Verbeelding, 96 blz. ƒ49,50.