Britse wet op klonen mensen onduidelijk

Severino Antinori, de controversiële Italiaanse vruchtbaarheidsarts die een 63-jarige vrouw aan een baby hielp, wil in het Verenigd Koninkrijk menselijke embryo's gaan klonen. Dat heeft hij tegen de BBC gezegd, nadat gisteren een maas in de Britse wet aan het licht kwam. De huidige wet zou alleen van toepassing zijn op embryo's die ontstaan door de vereniging van een zaadcel en een eicel en niet door kloontechnieken.

Antinori wilde dat al langer om onvruchtbare echtparen te helpen toch kinderen te krijgen, maar zogeheten `reproductief klonen' is verboden, zowel in Italië als in het Verenigd Koninkrijk. Maar een Britse rechter oordeelde dat onderzoek naar stamcellen uit embryoweefsel en het transplanteren van celkernen – de techniek die het `transgene' schaap Dolly heeft opgeleverd – niet vallen onder de bestaande vruchtbaarheidswet, de Human Fertilisation and Embryology Act van 1990 vallen. Het High Court, steunde daarmee ProLife, een anti-abortusgroep die de zaak had aangespannen. De groep wil de overheid dwingen om alle experimenten met embryo's, ook die voor wetenschappelijk onderzoek, te verbieden uit vrees dat wetenschappers via de achterdeur toch embryo's klonen voor voortplantingsdoelen. De wet staat alleen het klonen voor therapeutische doelen goed.

De Britse regering vreest dat zo'n verscherping van de wet een einde maakt aan de Britse voorhoedepositie op stamcelgebied door de relatief liberale wetgeving ten opzichte van de VS. De regering gaat zo goed als zeker in beroep tegen het vonnis om het gat in de wet te dichten, een procedure die twee maanden duurt.

Antinori zei gisteren tegen Newsnight dat die tijd ,,genoeg is om een flink aantal programma's uit te voeren''. Lord Hunt, de verantwoordelijke staatssecretaris, onderstreepte gisteren dat de regering mordicus tegen reproductief klonen is en dat de wet die strekking ook heeft. Bovendien is de beschikbaarheid van eitjes streng gereglementeerd, aldus Hunt.