`Bin Laden gevlucht naar stad Kunduz'

Osama bin Laden is mogelijk naar de stad Kunduz gevlucht, het enige bolwerk dat de Talibaan nog hebben in het noorden van Afghanistan.

Dit heeft het Spaanse persbureau EFE vernomen van bronnen binnen de politieke leiding van de Afghaanse oppositie. Eén van de zegslieden vertelde dat de lijfwachten van Bin Laden gezien zijn bij de toegang tot Kunduz. Verder hebben vertegenwoordigers van de `regering in ballingschap' van president Rabbani gezien dat auto's van Bin Laden de stad zijn binnengereden. De oppositie sluit niet uit dat Bin Laden de auto's naar Kunduz heeft gestuurd om de alliantie zand in de ogen te strooien.

De Noordelijke Alliantie onderhandelt met de in Kunduz verblijvende Talibaan over overgave om een bloedbad te voorkomen. De Talibaan-strijders en een onbekend aantal Tsjetsjenen, Pakistanen en Arabieren hebben zich daar ingegraven. Ook Talibaan-leider mullah Mohammed Omar zou naar Kunduz zijn gevlucht, heeft het Iraanse persbureau IRNA gemeld. Burgers van deze stad zouden er dienen als menselijk schild om hem te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Over het aantal Talibaan-strijders in Kunduz lopen de schattingen uiteen. De Noordelijke Alliantie houdt het op 20.000, de Amerikanen op 2.000 tot 3.000.

Ook vannacht en vanochtend hebben Amerikaanse vliegtuigen weer zware bombardementen uitgevoerd op de zuidelijke stad Kandahar, waar de Talibaan nog steeds de baas zouden zijn.

Britse troepen zijn vanuit het vliegveld van Bagram in Afghanistan begonnen met een speciale taak. Ze moeten Osama bin Laden opsporen, opjagen en oppakken, zo zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, vanochtend. Ongeveer zestig Franse militairen vertrokken vandaag via Oezbekistan naar Mazar-i-Sharif, vanwaaruit ze zullen toezien op humanitaire hulpverlening.

Troepen van de alliantie hebben in Kabul een groep hogere Talibaan-functionarissen gevangengenomen, aldus een Amerikaanse regeringsfunctionaris. De Amerikanen hopen via hen meer informatie te krijgen over de verblijfplaats van Osama bin Laden en mullah Omar.

De Afghaanse ex-koning Zahir Shah, die in ballingschap in Rome woont, heeft volgens de BBC een televisieboodschap voor de Ramadan opgenomen.

De oud-koning hoopt dat de internationale media die willen uitzenden. Daarin roept hij het Afghaanse volk op tot kalmte, geduld en respect voor elkaar. Ook herhaalt de koning dat hij naar zijn land terugwil als dat mogelijk is, niet als vorst maar als gewoon burger die zijn land wil dienen.