Betalen donor mag, hoeft niet

Nederland hoeft bloeddonoren niet te gaan betalen, maar het mag wel. Dat is de uitkomst van het overleg dat de Europese ministers van Volksgezondheid gisteren onder meer hadden over de richtlijn voor bloeddonatie. Met tegenzin heeft de Nederlandse minister Borst er gisteren mee ingestemd. Borst wilde dat de richtlijn alleen `donatie om niet' zou toestaan omdat volgens haar uit onderzoek is gebleken dat deze aanpak veiliger bloed oplevert dan wanneer donoren worden betaald. Betaling zou donoren met onveilig bloed kunnen aantrekken, zo meent Borst. Met name landen als Duitsland, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk willen hun donoren echter kunnen blijven betalen. De Europese landen werden het eens over een compromis waarbij in de richtlijn `donatie om niet' het uitgangspunt is, maar landen donoren ook voor hun bijdrage, mogen honoreren.