Asielopvang blijft in Den Ham

De ongeveer 130 asielzoekers die bij het Overijsselse Den Ham op kampeerterrein Blekkerhorst wonen, kunnen in het dorp blijven. De bewoners verhuizen deels in juli en deels in het najaar van 2002 naar een terrein bij manege de Lourenshoeve in Den Ham. Tot die tijd wordt het verblijf op de camping door de gemeente Vriezenveen, waar het dorp onder valt, gedoogd. Het vijfjarige contract tussen de eigenaar van Blekkerhorst en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers loopt op 1 december af.

Inwoners van het dorp begonnen maandag een handtekeningenactie voor behoud van de `aanvullende opvanglocatie' op de camping. Volgens initiatiefnemer Harry Kunst zijn de inwoners van het dorp goede vrienden met de asielzoekers. ,,De bewoners gingen uit hun dak toen ze hoorden dat ze in Den Ham mogen blijven'', vertelt Kunst. ,,Het was echt op het nippertje. Sommigen waren anders vandaag of maandag al vertrokken.''

De dorpsbewoners komen naar de asielzoekers toe om met hen te praten over wat ze hebben meegemaakt in hun vaderland. Aza Bazurrina vertelt: ,,De mensen begrijpen mij hier erg goed. Ik denk niet dat ik ergens anders betere vrienden zou kunnen vinden.''

De bewoners en de actievoerders zijn nog niet helemaal tevreden. Zij gaan door met de handtekeningenactie om ervoor te zorgen dat de asielzoekers helemaal niet hoeven te verhuizen. Kunst: ,,Anders moeten ze om de vijf jaar blijven verhuizen.'' Kunst en andere dorpsbewoners zijn van plan de handtekeningen volgende week dinsdag 20 november in Den Haag aan te bieden aan staatssecretaris Kalsbeek van Justitie.

,,De recreatiebestemming van het terrein bij de Lourenshoeve wordt uitgesteld'', vertelt eigenaar L. Brinkman. Voor de asielzoekers komen een groepsaccomodatie en verschillende zomerwoningen beschikbaar. De asielzoekers kunnen bij Brinkman ook vijf jaar blijven.