WTO-landen alsnog eens over agenda

De wereldhandelsorganisatie WTO heeft gisteren een agenda vastgesteld voor een nieuwe ronde van onderhandelingen over liberalisering van de handel. Het akkoord kan de groei in de wereldeconomie stimuleren.

Na zes in plaats van de beoogde vijf dagen onderhandelen hebben de 142 lidstaten zich gecommitteerd aan agendering van onderwerpen als de vermindering van (export-)subsidies in de landbouw en visserij, antidumpingmaatregelen en de verdere verlaging van grenstarieven op goederen. Lidstaten zullen proberen tegemoet te komen aan de problemen die ontwikkelingslanden hebben met de uitvoering van bestaande akkoorden.

Europees handelscommissaris Pascal Lamy sprak gisteren van een ,,ontwikkelingsagenda''. De Europese Unie zelf is blij met verwijzingen in de verklaring naar het milieu en sociale normen, al zijn de gebruikte bewoordingen afgezwakt. De Nederlandse staatssecretaris Ybema (Economische Zaken) is tevreden over het resultaat dat ontwikkelingslanden in Doha hebben bereikt, vooral over landbouw en antidumping.

Volgens de Amerikaanse handelsgezant Robert Zoellick heeft de WTO in Doha ,,de vlek van Seattle verwijderd''. In deze Amerikaanse stad slaagden de lidstaten er twee jaar geleden niet in een akkoord te bereiken en werden de onderhandelingen verstoord door protesten tegen globalisering. Zoellick hoopt dat het Amerikaanse Congres president Bush snel meer bevoegdheden zal geven op het gebied van handel, zodat de uitvoering van de agenda soepel kan verlopen.

Tegen de verwachting in waren gisteren niet de Franse landbouwbelangen, maar de belangen van India het belangrijkste struikelblok op weg naar een akkoord. In de laatste concepttekst voor een ministeriële verklaring die was uitgewerkt in de nacht van dinsdag op woensdag, hield India bezwaren tegen een formulering over mogelijke onderhandelingen over internationale regels voor investeringen. India accepteerde de tekst uiteindelijk toch.

De lidstaten hebben afgesproken dat zij de nieuwe onderhandelingsronde willen afsluiten op 1 januari 2005. De resterende tijd van drie jaar betekent dat de onderhandelaars haast moeten maken. De vorige grote onderhandelingsronde van de WTO, afgerond in 1994, nam zeven jaar in beslag.

Onderdeel van het akkoord is een verklaring over de toegang tot goedkope medicijnen ter bestrijding van ziektes als aids en malaria. ,,Landen kunnen zich verzekeren van toegang tot medicijnen zonder dat zij bang hoeven te zijn voor een juridisch gevecht'', zegt Ellen 't Hoen van Artsen zonder Grenzen. In Doha aanwezige Nederlandse niet-gouvermentele organisaties zijn niet tevreden met het akkoord. Volgens Nicole Metz van Wemos schieten ontwikkelingslanden ,,weinig op'' met het akkoord over medicijnen. ,,Het milieu is in de verklaring gemarginaliseerd'', zegt Bertram Zeger van Milieudefensie.

wtopagina 13

    • Michiel van Nieuwstadt