VS voeren luchtaanvallen uit op Kunduz

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hebben vandaag luchtaanvallen uitgevoerd op het laatste Talibaan-bolwerk in het noorden van Afghanistan, de stad Kunduz.

In de stad bevinden zich mogelijk nog duizenden Afghaanse, Pakistaanse en Arabische Talibaan-strijders. Een woordvoerder van de Noordelijke Alliantie zei vanochtend dat de alliantie op het punt staat de aanval op Kunduz in te zetten. De Talibaan-strijders in Kunduz zijn volledig ingesloten door de alliantie.

Ook rond de zuidelijke stad Kandahar, de spirituele hoofdstad van de Talibaan, voerden de Amerikanen vandaag bombardementen uit. Volgens het Afghaanse persbureau AIP vielen daarbij acht doden en 22 gewonden onder de burgerbevolking.

Volgens berichten uit Kandahar verzetten de Talibaan zich hevig tegen aanvallen van lokale opstandelingen. Voor de buitenwereld is het al twee dagen ongewis wie de stad in handen heeft. In de straten zou worden gevochten tussen Talibaan-milities en regionale strijders die tegen de Talibaan in opstand zijn gekomen.

De leider van de Talibaan, mullah Mohammed Omar, heeft zijn strijders bevolen zich terug te trekken uit de centrale provincie Ghazni. Ghazni ligt tussen Kabul en Kandahar, de stad waar mullah Omar nog steeds zou verblijven.

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hebben op een niet nader genoemde locatie in Afghanistan een gebouw gebombardeerd, waarin leden van het Al-Qaeda netwerk van Osama bin Laden bijeen waren. Een aantal mensen zijn bij deze aanval omgekomen, aldus een Amerikaanse overheidsfunctionaris gisteren. ,,Het gebouw is gisteren geraakt en vernield. De mensen die zich in het gebouw bevonden zijn gedood. Het is niet bekend wie zich in het gebouw bevonden en of Osama bin Laden daarbij hoorde'', zei hij. Een woordvoerder van de Talibaan zei vandaag tegenover het persbureau AIP dat Osama bin Laden zich op een ,,veilige'' plaats bevindt.

Pakistaanse grenswachten hebben vandaag laten weten dat zij de grenzen met Afghanistan nauwer in de gaten houden. Het wordt niet uitgesloten dat Osama bin Laden, mullah Omar en andere Talibaan-strijders zullen proberen naar Pakistan te vluchten nu zij het overgrote deel van het Afghaanse grondgebied hebben moeten prijsgeven.

Duizenden Pathaanse Afghanen die tijdens het Talibaan-bewind naar Pakistan waren gevlucht, zijn gisteren in twee konvooien uit de Pakistaanse stad Peshawar naar het oosten van Afghanistan vertrokken. Zij gaven gehoor aan een oproep van twee leiders van de oppositie tegen de Talibaan in Afghanistan om naar hun vaderland terug te gaan.

De Pathanen zijn de grootste bevolkingsgroep van Afghanistan. De Talibaan recruteerden hun aanhangers vooral uit deze groep. De konvooien reden in de richting van Jalalabad. Deze stad, niet ver over de Afghaans-Pakistaanse grens op de Khyberpas, is volgens de berichten in handen is van regionale Pathaanse strijders die zich tegen de Talibaan hebben gekeerd.

Een van de twee leiders die de Pathanen opriepen naar Afghanistan terug te gaan, was de broer van de Afghaanse commandant Abdul Haq, die vorige maand door de Talibaan werd geëxecuteerd toen hij vanuit Pakistan Afghanistan was binnengetrokken op het verzet tegen het Talibaan-bewind te steunen.