Volendammers boos op bank Fortis

Volendammer Jan Tuijp, bassist van BZN, is boos op de Generale Bank, tegenwoordig Fortis Bank. ,,De vestiging in Volendam heeft vermogensbeheerder Safe Haven jarenlang zijn gang laten gaan terwijl die geen vergunning bezat. Daardoor zijn er heel veel Volendammers, ikzelf ook, veel geld kwijtgeraakt. Er zijn mensen die zelfs hun huis uit moeten.''

Vanmiddag moest Fortis Bank zich verantwoorden voor de zogeheten Safe Haven-affaire, waarbij 30 miljoen gulden is verspeeld op de termijnmarkt in Londen. De bank onthield zich vanmorgen van commentaar.

Safe Haven was een vermogensbeheerder, opgericht in 1996 door onder andere de Volendamse meubelverkoper J.M.. Safe Haven opereerde zonder vergunning en hield zijn rekening aan bij de Generale. M. haalde via bekenden, onder wie Tuijp, geld op bij Volendammers. Zij dachten dat hun geld in aandelen (risicovrij via afgedekte posities) werd belegd.

Tuijp: ,,Dat geld hebben hij en zijn collega's in Londen op de termijnmarkt vergokt. Toen de verliezen moesten worden aangevuld, heeft hij weer bekenden in Volendam aangesproken.'' In de zomer van 1998 kwam de opzet van Safe Haven naar buiten.

De gedupeerde Volendammers hebben de Stichting Volendam opgericht, die nu tegen Fortis procedeert. Zij verwijten de bank haar maatschappelijke functie niet te hebben vervuld. Als zij gelijk krijgen, is er een basis voor een schadeprocedure. Tuijp, die bestuurslid is van de stichting: ,,Iedereen kende M.. Ook de directeur van de Generale wist dat veel Volendammers geld in Safe Haven hadden gestopt. Hij had eerder aan de bel moeten trekken. Zeker toen de verliezen opliepen.'' Behalve tegen Fortis lopen er ook strafrechtelijke procedures tegen M. en zijn collega's.

    • Philip de Wit