`Twee verschillende oorlogen'

Hoe gedragen de troepen van de Noordelijke Alliantie zich in de steden die zij hebben veroverd? De berichtgeving is tegenstrijdig.

Honderden Talibaanstrijders en hun buitenlandse bondgenoten zouden deze week in Mazar-i-Sharif zijn gedood door strijders van de Noordelijke Alliantie. Lijken van Talibaan-aanhangers worden op de route van de oppositionele troepen naar het zuiden achtergelaten in parken, in greppels, op straat. In Kabul vrezen inwoners een herhaling van de terreur die tussen 1992 en 1996 aan duizenden mensen het leven kostte. Dat berichten Britse en Franse media.

,,De nieuwe machthebber is tot nu toe een succes, maar we zijn bang dat ze terugvallen in hun oude gewoonten, en dat ieder stuk land zijn eigen leider krijgt en dat er opnieuw bloed wordt vergoten'', zegt Pathaan Wally uit Kabul tegen een verslaggever van The Guardian. Hij hoopt dat de Verenigde Naties een troepenmacht sturen, of dat de koning terugkeert om voor rust te zorgen. De verslaggever van de Britse krant meldt dat het niet moeilijk is om in Kabul mensen te vinden die geen enkel vertrouwen hebben in de Noordelijke Alliantie.

De Amerikaanse media laten daarentegen beelden zien van juichende mensen en een stad die bruist. Ze beschrijven hoe vrouwen hun alles bedekkende burqas afdoen, hoe mannen hun baarden afscheren en er in Kabul en Mazar-i-Sharif wordt gefeest en naar muziek wordt geluisterd.

,,Het is als een vakantie'', vertelde een winkelier door de telefoon aan de LA Times. ,,Mensen dansen bijna in de straten.'' De televisiezender CBS liet haar kijkers zien hoe de inwoners van Kabul opgelucht waren na een nacht zonder Amerikaanse bombardementen en ander geweergeschut en vertelde dat er weer radio wordt gemaakt en ,,binnenkort ook televisie zal zijn''.

Verhalen over plunderingen en martelingen worden ook opgetekend, maar volgens de Amerikaanse media zijn ze gepleegd door de Talibaan. ,,Mijn vrouw kon niet naar buiten zonder door de Talibaan geslagen te worden, en ze sloegen ook mijn dochters'', vertelt een man de Washington Post. De Talibaan zouden volgens dezelfde krant voor zij Kabul verlieten, de bank, enkele wisselkantoren en een museum hebben geplunderd. Daarbij zou 4.500 dollar gestolen zijn. Nadat de Talibaan de stad hadden verlaten, begonnen ook de inwoners zelf te plunderen. De Noordelijke Alliantie heeft een einde gemaakt aan die plunderingen.

Het aantal doden valt mee. Weliswaar zijn de moorden onmenselijk, maar er is ,,een minimaal aantal slachtoffers gevallen'', vertelt de San Francisco Chronical haar lezers.

The New York Times sprak met Alberto Cairo, een van de drie Rode Kruis-medewerkers in Kabul. Hij prijst de rustige wisseling van de macht en de afwezigheid van geweld en plunderingen. De 2.000 man van de Noordelijke Alliantie patrouilleren uit voorzorg, en stelden, ook uit voorzorg, een avondklok in. ,,Ik ben erg optimistisch'', zegt Cairo. ,,Het is alsof je naar twee verschillende oorlogen zit te kijken'', meent de directeur van de Canadese nieuwszender CBC Tony Burman. ,,Eén verhaal gaat over een humanitaire oorlog, het andere – dat door Amerika wordt verteld – is geconcentreerd rond een soort voetbalwedstrijd'', zei hij gisteren op een mediabijeenkomst in Barcelona over de oorlog.