Turken weer in Kabul

Turkije heeft gisteren aangekondigd zijn ambassade in de Afghaanse hoofdstad Kabul en zijn consulaat in de noordelijke stad Mazar-i-Sharif te heropenen. Beide steden zijn sinds enkele dagen in handen van de Noordelijke Alliantie, de belangrijkste oppositiecoalitie tegen de nu gevluchte Talibaan.

De Turkse maatregel is officieel bedoeld om de communicatie te vergemakkelijken met oppositiegroepen, met het oog op vorming van een nieuwe regering in Afghanistan. Turkije (dat nauwe banden heeft met het Oezbeekse deel van de oppositie) hoopt een belangrijke rol te spelen bij het opvullen van het huidige vacuüm in het land, aldus een regeringsverklaring. Turkije heeft ook aangeboden troepen te leveren voor een vredesmacht. ,,Turkije is bereid daarvoor elk offer te brengen'', aldus de extreem-nationalistische vice-premier Bahceli gisteren. De Turkse aspiraties worden overigens met groot wantrouwen bezien in Iran, een andere grootmacht in de regio met ambities in Afghanistan.