Toerisme EU hard getroffen

Een terugval in boekingen van Amerikaanse en Japanse toeristen na de aanslagen van 11 september in de VS, heeft de luxe sector van de Europese toerisme-industrie hard getroffen. Volgens een rapport van de Europese Commissie boekten gemiddeld 30 procent minder Amerikanen en Japanners. ,,Het effect zit werkelijk in de kwaliteitssector'', zei Eurocommissaris Erkki Liikanen (Ondernemingen) gisteren.

,,We kunnen weinig doen om de onmiddellijke gevolgen op te vangen'', voegde Liikanen eraan toe. Volgens het EU-rapport zijn de hotels in de hogere klasse slechts voor de helft bezet. Vrije-tijdsparken zagen bezoekersaantallen met 30 procent teruglopen. Liikanen zei dat het nog te vroeg is om de lange-termijn effecten van de aanslagen van 11 september te schatten. ,,Maar we vertrouwen erop dat de daling van de bezoekersaantallen in Europa van korte duur zijn. De Commissie zal met de lidstaten, de toerisme-industrie en andere belanghebbenden werken om mogelijke negatieve effecten op de lange termijn ongedaan te maken.''

De Eurocommissaris presenteerde ook een plan voor de Europese toerisme-sector, dat onder meer moet leiden tot beter gebruik van financiële en niet-financiële EU-instrumenten. Ook wil hij een jaarlijks forum om de communicatie tussen betrokkenen te verbeteren. Volgens EU-functionarissen kan de toerisme-sector de klap van 11 september opvangen, doordat meer Europeanen dichter bij huis blijven en met de auto naar Europese bestemmingen rijden. Maar een woordvoerder van de European Tour Operators Association noemde dat tegenover persbureaus ,,onzin''.

Volgens gisteren gepubliceerde cijfers van de Europese Luchtvaartassociatie is de terugloop in vliegtuigboekingen de eerste week van november iets getemperd: een terugval van 16 procent, tegen 21 procent in de eerste drie weken na 11 september. Het transatlantische verkeer daalde over dezelfde periodes met respectievelijk 29,5 en 33,5 procent. De passagiersaantallen binnen de EU daalden met 6,7 procent tegen bijna 15 procent in de eerste drie weken na 11 september.