Selectie Televisie & Radio

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de meest recente lichting Russische dienstplichtigen die massaal naar het aan Afghanistan grenzende Tadzjikistan worden gestuurd. Ook het bezoek van Máxima en Willem-Alexander aan Drenthe. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Aandacht voor de zogenoemde `verkeerde beddenproblematiek' in ziekenhuizen. Het Kennemergasthuis in Haarlem heeft besloten bedden beschikbaar te stellen voor ouderen die eigenlijk in een verpleeghuis thuishoren. De verzekeraar en het ministerie van Volksgezondheid werken mee aan het experiment. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Onder meer aandacht voor de situatie in Afghanistan en de positie van bondskanselier Gerhard Schröder. Als hij morgen in de Bondsdag geen steun krijgt van de Groenen voor de inzet van Duitse troepen bij de strijd tegen het terrorisme, valt het kabinet en lijken vervroegde verkiezingen onafwendbaar. Verder schrijver Hafid Bouazza over wat er voor hem na 11 september is veranderd. Ned.3, 22.30-22.55u.

DOCUMENTAIRES

Van gewest tot gewest. Reportage over het winderige Hoek van Holland, voor veel inwoners van Rotterdam een geliefkoosde plek om op de pier te gaan vissen of aan zee te zitten. Jaren is er niks aan de plaats gedaan maar als het aan Rotterdam ligt, moet het in de toekomst een badplaats met moderne jachthavens en boulevards worden. Ook aandacht voor niet rendabele boerderijen waar drugsverslaafden de boer helpen het bedrijf draaiende te houden. Ned.3, 19.00-19.30u.

Noorderlicht: Na-apen. Portret van Frans de Waal die al jarenlang het gedrag van apen bestudeert. Eind jaren zeventig begon De Waal met zijn onderzoek in Burgers Dierenpark te Arnhem. Inmiddels is hij al enige jaren verbonden aan de Emory Universiteit te Atlanta. Ned.3, 20.00-20.30u.

Histories. Eerste deel van een vijfdelige serie over jongeren in het Derde Rijk. Bij de Hitlerjugend kregen de jongeren veel ontspanningsactiviteiten aangeboden. Een gevoel van saamhorigheid, zelfvertrouwen en avontuur, dat trok aan. Afl.: De verlokking. Canvas, 20.55-21.45u.

Walking with beasts. Eerste aflevering van een reis die 49 miljoen jaar terug gaat in de tijd en de kijker kennis laat maken met de dieren die toen leefden. Afl. A new dawn. Zie ook TV-vooraf. BBC1, 21.30-22.00u.

Secret life of ghosts and werewolves. Een 28-jarige Fransman beweert dat hij in een weerwolf verandert als hij gestresst raakt. BBC1, 22.00-23.00u.

Hitler's holocaust. Slot van een zesdelige serie over de uitroeiing van de joden in de Tweede Wereldoorlog. In 1944 rukken in het westen de Engelsen en de Amerikanen op en vanuit het oosten komen de Russen. De Duitsers zitten in de val. Ondanks de naderende nederlaag gaan de Duitsers door met de jodenvernietiging. De gaskamers draaien op volle toeren. Afl.: Bevrijding. Ned.1, 23.00-23.53u.

PRAATPROGRAMMA

Gezondheidsplein. Voedingsdeskundige Elly Kaldenberg praat over hoe gezond `gezonde' koekjes zijn en een tandarts vertelt over zijn uitvinding van een eerstehulpset bij tandproblemen. Verder aandacht voor autistische kinderen, hartritmestoornissen en een andere benadering van aids-patiënten. Ned.1, 17.33-18.00u.

Man/vrouw. Jolanda en Peter Kolkman vertellen aan EO-presentatrice Marion Lutke over hun ervaringen nadat hun dochter seksueel was misbruikt. Ned.2, 21.25-22.05u.

Vurige tongen. In deze eerste van zes nieuwe afleveringen praten zanger Stef Bos, radio-deejay Merel Uffing, kinderboekentekenaar Max Velthuis en programmamaakster Hummie van der Tonnekreek over moed en wanhoop. Ned.1, 21.45-22.30u.

Barend & Van Dorp. Onder anderen een gesprek met bestuursvoorzitter A. Burgmans van Unilever. De zanger Paul Carrack treedt op. RTL4, 22.30-23.30u.

AMUSEMENT

De televisiejaren. Bekende Nederlanders halen aan de hand van fragmenten uit 1978 herinneringen op aan de film Grease met John Travolta en Olivia Newton John. Met onder anderen hockeyer Floris-Jan Bovenlander. Ned.1, 18.30-18.55u.

Máxima, de kennismaking. Samenvatting van het bezoek dat Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta brachten aan de provincie Drenthe. Gasten zijn onder anderen Dirk Mulder, directeur van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Ned.2, 19.25-20.00u.

Tineke Schouten: Showiesjoo. Registratie van de one-woman-show die Tineke Schouten in mei in het Zaantheater in Zaandam gaf. Met persiflages op en imitaties van artiesten zoals Shania Twain, Celine Dion en Barbra Streisand. RTL4, 21.30-22.30u.

SPORT

Lang leve Sparta. Kijkje achter de schermen van de Rotterdamse voetbalclub tijdens de nacompetitie van het vorige voetbalseizoen. Sparta dreigde te degraderen. Ondanks dat de club in de eredivisie bleef stapte trainer Willem van Hanegem op. Ned.3, 21.10-22.00u.

Studio sport, na elven. Reportages over de zwangere schaatsster Gunda Niemann en over de veldrijder Richard Groenendaal. Komende week begint het wereldbekerseizoen. Ned.2, 22.40-23.45u.

KUNST

Funny women. Portret van actrice June Whitfield. Zij is één van Engelands meest productieve karakteractrices en verwierf bekendheid met series als The Glums en Absolutely fabulous. BBC2, 21.00-21.30u.

Stardust. Gesprek met regisseur Tjebbo Penning over zijn film Morlang met o.a. Paul Freeman en de Nederlander Eric van der Donk (van o.m. Oud Geld). Ook aandacht voor de Belgische succesfilm Pauline & Paulette. Ned.3, 23.55-0.20u.

Film 2001. Onder andere aandacht voor de actiefilm Kiss of the dragon en een blik op Harry Potter and The philosopher's stone. BBC1, 0.35-1.05u.

FILM

The Shawshank Redemption (Frank Darabont, 1994, VS). De directeur is wreed, de bewakers zijn wreder en de gevangenen zijn bruut of nobel in stellig gevangenisdrama over de vriendschap tussen twee tegenpolen: de langgestrafte bankdirecteur Tim Robbins en de gevangenisritselaar Morgan Freeman. Net5, 20.30-23.05u., onderbroken door reclame.

. Coming Home (Hal Ashby, 1978, VS). Jane Fonda en Jon Voight kregen Oscars voor hun bijdrage aan retorisch melodrama dat poging doet Amerikaans Vietnamtrauma te verwerken. Fonda begint als vrouw van vermeende oorlogsheld Bruce Dern relatie met verlamde veteraan Voight. Muziek van Beatles, Stones, Dylan. Ned.1, 23.53-1.55u.

Le jardinier d'Argenteuil (Jean-Pierre Le Chanois, 1966, Frankrijk/West-Duitsland). Komedie, ook bekend als La tulipe. Tuinman Jean Gabin klust wat bij als valsemunter tot hij op aanraden van zijn peetzoon een greep naar het grote geld doet. ARD, 1.05-2.30u., nagesynchroniseerd.

Le diable probablement (Robert Bresson, 1977, Frankrijk). De op een na laatste film van niet in filmpsychologie gelovende stilist Bresson is een elegie voor jonge generatie zonder idealen in door milieurampen bedreigde wereld. Jongeman pleegt zelfmoord door zich op verzoek te laten neerschieten door bevriende junk. Benauwend, afstotend en op vreemde manier prachtig. ZDF, 1.15-2.50u., nagesynchroniseerd.

Running Cool (Ferd & Beverly Sebastian, 1993, VS). Ecologisch bewogen actiefilm waarin biker strijd aanbindt met projectontwikkelaar. BBC1, 1.40-3.25u.

. One of Our Aircraft Is Missing (Michael Powell & Emeric Pressburger, 1941, Engeland). Opmerkelijk gaaf en genuanceerd oorlogsdrama, ondanks propagandistische inslag. Bemanning van neergestorte Britse bommenwerper keert via Nederland huiswaarts. Morgen, BBC2, 14.10-15.40u., zwart-wit.

RADIO

Kunststof. Gesprek met publiciste Elsbeth Etty over haar boek Een koe op zolder met daarin haar in NRC Handelsblad gepublicieerde columns. Zij praat over haar gepeperde opvattingen. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van muzikant Ron van Opijnen in Zaltbommel, praat onderzoekster tekstwetenschappen Ineke van der Valk over haar vak en in hoeverre in Nederland het taalgebruik is veranderd sinds 11 september. Verder een optreden van de Friese dichter Jabik Veenbaas (Hilaard, 1959) en opnamen van de Engelse band Savoy Grand. Tot slot een historisch geluid. 747AM, 22.02-24.00u.

Jaren zeventig muziek. Opnamen van een live-concert van Rod Stewart. Radio 2, 23.02-24.00u.

Ophef & vertier. Onder meer aandacht voor de nieuwe editie van de Laurel & Hardy encyclopedie van Thomas Leeflang; afscheid van conservator industriële vormgeving Reyer Kras van het Stedelijk Museum Amsterdam en de muziektheatervoorstelling The Woman Who Walked Into Doors naar de gelijknamige roman van de Ierse schrijver Roddy Doyle. Voorts was kunstkenner Loek Brons op de tentoonstelling Eye Infection in het Stedelijk Museum Amsterdam. Morgen, 747AM, 14.02-16.00u.