Selectie Muziek

Mozart

Het Nederlands Blazers Ensemble brengt 18 nov 20u15 in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw het programma Post van Mozart waarbij tussen de zeven delen van Mozarts Gran Partita brieven van Mozart aan zijn vader worden voorgelezen door hoboïst Bart Schneemann.

Messiaen

Het Gelders Orkest speelt olv Reinbert de Leeuw de monumentale Turangalîla-symfonie van Olivier Messiaen mmv de pianist Igor Roma en de ondes martenot-bespeelster Valérie Hartmann-Clavérie. 16 nov 20u15 De Vereeniging Nijmegen; 17 nov 20u15 Musis Sacrum Arnhem.

Reizend muziekgezelschap

Het Reizend Muziekgezelschap van violist Christiaan Bor en zijn internationale vrienden is op tournee met muziek van d'Ambrosio, Korngold en Schumann. 16 nov 20u15 Concertgebouw Amsterdam. Op 17 nov 15u30 wordt tijdens een concert in het Amsterdamse Filmmuseum een Korngold-cd gepresenteerd, gevolgd door de film Robin Hood, waarvoor Korngold de muziek schreef.

Geert Mak

Geert Mak, professor in de Amsterdam-kunde, vervolgt op 22 nov 20u30 in de Rode Hoed, Keizersgracht 102 in Amsterdam, met het programma `De Volcomen Stadt' zijn ontdekkingsreis door het muzikale Amsterdam in heden en verleden: muziek van Sweelinck, Huygens, Ruloffs, Diepenbrock en Ford. Res 020-6939093 of 0900-0191.

Madrigaal

Het Leeuwarder Madrigaalkoor geeft twee concerten met madrigalen van Claudio Monteverdi. 16 nov 20u Ned. Herv. Kerk Menaldum; 17 nov 20u Ned. Herv. Kerk Jorwerd.

Feldman

De Barton Workshop geeft het concert Morton Feldman en vrienden met muziek van Feldman, Wolff, Fulkerson en Denyer. 18 nov 16u Galerie Marzee Nijmegen; 20 nov 20u30 Paradiso Amsterdam; 30 nov 20u30 De Witte Dame Eindhoven.

Zacharias

De pianist Christian Zacharias speelt 18 nov 20u15 in de serie `Meesterpianisten' in het Amsterdamse Concertgebouw een recital met muziek van Debussy (Children's Corner, Images I en II) en van Scarlatti (twaalf sonates).

November Music

Het mag gerekend worden tot de meest experimentele onder de internationale festivals. November Music, het vierdaagse festival, dat behalve in Den Bosch ook plaatsvindt in het Belgische Gent en het Duitse Essen, blinkt uit in avontuurlijk programmeren. 15 nov treden de Internationaal Improvisatie Pool en The Necks op. 16 nov zijn er onder andere Volupuk, Blimey! en L.E.O.G. Weer een dag later zijn het Wolpe trio, Irmin Schmidt en Ensemble Musikfabrik aan de beurt. Het festival wordt 18 nov afgesloten met onder andere het Schönberg Ensemble en de jaarlijkse compositieopdracht. Inl 073-6122000 of www.novembermusic.net.

Contraband

Vermomd als conventionele bigband verkent de Contraband onder leiding van trombonist Willem van Manen de minder belichte hoeken en gaten tussen jazztraditie en vrije creativiteit. De Contraband treedt 17 nov op in het Amsterdamse BIMhuis.

Mogwai

,,Na al die grijze nummers wilden we ook eens een roze plaat maken,'' zegt de Schotse postrockgroep Mogwai over de voor hun doen betrekkelijk luchtige cd Rock Action. Toch maar weer even de oordoppen mee. 21 nov Paradiso, Amsterdam.

Yes

De `klassieke' bezetting van de symfonische dinosaurus, want Yes neemt een voltallig orkest mee op tournee. 21 en 22 nov Music Hall, Amsterdam.