Selectie Galerie

Isolated Heroes

De Engelse fotograaf David Sims heeft in de jaren negentig met zijn directe, realistische portretten een grote invloed gehad op de modefotografie. Sims werkte met onprofessionele modellen, veelal afkomstig uit zijn eigen vriendenkring en maakte portretten die niets te maken hadden met de glamoureuze foto's uit modebladen. Voor zijn recente serie Isolated Heroes werkte de Brit samen met de Belgische modeontwerper Raf Simons, die jongeren uit Antwerpen vroeg om zijn zomercollectie 2000 te dragen. De foto's zijn t/m 22 dec te zien in de Torch Gallery, Lauriergracht 94, Amsterdam. Do t/m za 14-18u.

Martina Klein

De Duitse kunstenaar Martina Klein hangt haar schilderijen niet alleen aan de muur, maar gebruikt ze tevens als kamerscherm of tussenwandje. Haar zogenaamde `hoekschilderijen' bestaan uit twee haaks op elkaar gemonteerde, monochroom geschilderde vierkante doeken die als sculpturen in de ruimte kunnen staan. Klein beschildert haar doeken volgens een eigen recept van olieverf en pigmenten, waardoor opmerkelijk intense kleuren ontstaan. 17 nov t/m 15 dec in de Slewe Galerie, Kerkstraat 105A, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Keramiek in architectuur

De geschiedenis van Koninklijke Tichelaar Makkum, fabrikant van handbeschilderd aardewerk en tegels, gaat terug tot 1594. De laatste jaren heeft het bedrijf zich vooral toegelegd op de productie van bouwkeramiek in opdracht van architecten, kunstenaars en vormgevers. In Galerie Binnen is nu een tentoonstelling te zien die een overzicht geeft van de toepassingsmogelijkheden van keramiek in de architectuur. Gepresenteerd worden o.a. reliëftegels van Babs Haenen en Baukje Trenning, metallic geglazuurde bakstenen van Koen van Velsen en een nieuwe collectie kleuren die Peter Struycken in opdracht van Koninklijke Tichelaar heeft ontworpen. T/m 29 dec, Keizersgracht 82, Amsterdam. Wo t/m za 12-18u.

Work

De Nederlandse kunstenaar Paulien Lethen opende vier jaar geleden onder de naam Holland Tunnel een galerie in een houten tuinhuisje in New York. De afgelopen maanden was daar de tentoonstelling WORK te zien, met werk van twaalf Nederlandse vrouwelijke fotografen, onder wie Inez van Lamsweerde, Rineke Dijkstra en Céline van Balen. Deze tentoonstelling is nu ook in Nederland te zien, in een tijdelijk tot expositieruimte omgebouwd schildersatelier in Utrecht. De foto's zijn afkomstig uit de Collectie Randstad en hebben een gemeenschapelijk thema: werk. 17 nov t/m 9 dec in Studio 38, Oudegracht 38, Utrecht. Za en zo 13-17u.