Selectie Films

Apocalypse now redux

Opnieuw gemonteerde, 53 minuten langere versie van Francis Ford Coppola's klassieker uit 1979, waarin Marlon Brando nu Amerikaanse kranten vol oorlogspropagande voorleest aan Vietnamese kinderen. Redux is eerder een universele anti-oorlogsfilm geworden dan specifiek een anti-Vietnamfilm. Den Haag: Metropole. Leiden: Kijkhuis Leiden.

The Discovery of Heaven

Regisseur Jeroen Krabbé maakt hoogste budget voor een Nederlandse film (30 miljoen gulden) waar in onberispelijke, Engelstalige verfilming van Harry Mulisch' De ontdekking van de hemel. Magistrale Stephen Fry excelleert als Onno Quist alias Hein Donner temidden van zeer goede overige acteurs. Ideale middenweg tussen Amerikaanse en Europese cinema, die meer bewondering dan betrokkenheid bij de kijker oproept. In meer dan 64 theaters.

Italian For Beginners (Italiensk for begyndere)Volgens het Dogma-principe, uit de losse pols gedraaide romantische komedie van Deense regisseuse Lone Scherfig: zes sombere dertigers fleuren hun leven op met een wekelijkse cursus Italiaans en ontdekken tot hun eigen verbazing alsnog de liefde. In 13 theaters.

RKO 281

Oorspronkelijk voor televisie bedoelde fictieve reconstructie van de totstandkoming van Citizen Kane (1941), de controversiële visie op leven en werken van krantenmagnaat William Randolph Hearst. Mede door uitnemende acteurs als Liev Schreiber (Orson Welles), James Cromwell (Hearst), John Cromwell (scenarioschrijver Herman Mankiewicz) en Melanie Griffith (Hearsts vriendinnetje Marion Davies) geslaagde filmgeschiedschrijving. Amsterdam: Rialto.

En verder

A.I. Artificial Intelligence Amsterdam: Pathé Arena en de Munt. Den Haag: Metropole. Utrecht: Rembrandt; Blackboards Apeldoorn: Gigant. Heerlen: Filmhuis De Spiegel. Helmond: Filmhuis Helmond; The Circle Amsterdam: Filmmuseum; Crouching Tiger, Hidden Dragon Nijmegen: Lux; Memento Utrecht: Springhaver; Moulin Rouge in meer dan 33 theaters; Nynke in meer dan 38 theaters; La Pianiste in meer dan 10 theaters; Ressources Humaines Den Bosch: Jeroen; Sexy Beast Amsterdam: Pathé Tuschinski Arthouse, De Uitkijk. Delft: Filmhuis Lumen. Eindhoven: Pathé. Groningen: Poelestraat. Nijmegen: Lux. Rotterdam: Cinerama. Utrecht: City/Movies; Songs from the Second Floor Amsterdam: Filmmuseum. Eindhoven: Plaza Futura. Leeuwarden: Filmhuis Leeuwarden. Utrecht: 't Hoogt; Spy Kids Amsterdam: Kriterion; La Stanza Del Figlio Eindhoven: Plaza Futura. Nijmegen: Lux. Utrecht: Springhaver; Together Amsterdam: Cinecenter. Nieuwegein: Plaza. Utrecht: Springhaver. Middelburg: Cinema Middelburg; Yi Yi Amstelveen: Filmhuis Griffioen. Leeuwarden: Filmhuis Leeuwarden. Sittard: Filmhuis Het Domein.