Pakistan stuurt troepen naar de Afghaanse grens

Pakistan heeft vandaag tanks en troepen naar de zuidelijke grens met Afghanistan gestuurd. De Pakistaanse autoriteiten willen daarmee mogelijk voorkomen dat vluchtende Talibaan-strijders of leden van Osama bin Ladens Al-Qaeda-beweging de grens oversteken.

In het Talibaan-bolwerk Kandahar zou vandaag zwaar worden gevochten. Volgens getuigen in het grensgebied zijn honderden families de stad ontvlucht in de richting van Pakistan, honderd kilometer naar het zuiden.

De bevolking van Kandahar is volgens Hamid Karzai, een anti-Talibaan-leider die in Afghanistan is om onder de bevolking steun te krijgen voor de terugkeer van ex-koning Zahir Shah, in opstand gekomen tegen het bewind van mullah Mohammed Omar.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties nam gisteravond unaniem een resolutie aan om het politieke vacuüm in Afghanistan te vullen en de veiligheid in het land te garanderen. De resolutie maakt geen melding van een multinationale vredesmacht, maar biedt volgens de Amerikaanse VN-ambassadeur Negroponte voldoende ruimte voor troepen van de internationale coalitie om de orde te bewaren. Onder meer Groot-Brittannië en Frankrijk hebben troepen aangeboden.

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen voerden vandaag opnieuw luchtaanvallen uit op het laatste Talibaan-bolwerk in het noorden van Afghanistan, de stad Kunduz, waar zich mogelijk nog duizenden Afghaanse, Pakistaanse en Arabische Talibaan-strijders bevinden. Zij zijn aan alle kanten omsingeld door strijdgroepen van de Noordelijke Alliantie. De VS zeggen dat ze ook een gebouw hebben gebombardeerd dat gebruikt werd door de Al-Qaeda-organisatie van Osama bin Laden. Daarbij zou het gebouw vernietigd en een aantaal mensen gedood zijn.

Ondanks de snelle neergang van de Talibaan in een groot deel van het land, wil hun leider, mullah Omar, van geen opgeven weten. De strijders van de Talibaan, die vanochtend de oostelijke provincie Ghazni opgaven, verkiezen de dood boven deelname aan een brede regeringscoalitie in Afghanistan, zei hij vandaag tegen de BBC-radio in een telefonisch interview dat via een woordvoerder werd afgenomen. Omar zei dat in Afghanistan de afgelopen twintig jaar al vele pogingen zijn mislukt om een regering te vormen waarin alle belangrijke etnische groepen zijn vertegenwoordigd.

Omar gaf toe dat de Talibaan nog maar vier of vijf van de 29 Afghaanse provincies in handen hebben. ,,Je kunt grondgebied verliezen, maar het ook weer terugwinnen'', aldus Omar, die opnieuw dreigementen uitte naar de Verenigde Staten. ,,De huidige situatie in Afghanistan staat in relatie tot een grotere zaak, de vernietiging van Amerika. Als Gods hulp met ons is, wordt dat plan binnen korte tijd uitgevoerd.'' Hij wijdde niet uit over het plan.

media: pagina 5