Nieuw bestuur Gelderland

CDA, VVD, PvdA en SGP moeten in Gelderland het nieuwe college van Gedeputeerde Staten vormen. Provinciale Staten denken dat een breed gedragen college met een extra gedeputeerde de bestuurlijke problemen het beste kan oplossen. De vier huidige gedeputeerden van CDA en VVD, onder wie de bekritiseerde VVD'er

H. Boxem, blijven aan. De PvdA levert twee nieuwe gedeputeerden, de SGP één. Volgende week woensdag moeten de onderhandelingen zijn afgerond.

Het CDA blokkeerde gisteren tijdens een debat in Provinciale Staten de toetreding van GroenLinks tot het college van GS, omdat deze partij vorige maand een motie van wantrouwen had gesteund. ,,Ze hebben ons toen met de grond gelijk gemaakt, dan kun je nu niet aanschuiven'', aldus CDA-fractievoorzitter H. de Vries.

De bestuurscrisis in Gelderland ontstond zes weken geleden toen VVD en CDA in het debat over het falende evenementenbeleid het vertrouwen opzegden in coalitiegenoot PvdA. Twee PvdA-gedeputeerden stapten op.