Minder bommen, meer inlichtingen

De Amerikaanse militaire planners zijn zo verrast door de snelle opmars van de Noordelijke Alliantie in Afghanistan dat zij zich beraden op een nieuw militair plan in de strijd tegen het terrorisme.

Volgens Amerikaanse defensiefunctionarissen behelst het plan meer inlichtingenwerk, toegespitst op het vinden van de leiders van het Talibaan-regime en leden van de terreurgroep Al-Qaeda. Voorts overweegt het ministerie van Defensie, bombardementen op Afghanistan te verminderen.

Desondanks heeft Washington gezegd dat het nog te vroeg is om te spreken van een overwinning op de Talibaan. Schout-bij-nacht John Stufflebeem, zei gisteren dat nog niet kan worden geconcludeerd dat de oorlog in Afghanistan tegen zijn einde loopt. De Talibaan, het streng islamitische regime dat zich deze week overhaast heeft teruggetrokken uit de Afghaanse hoofdstad en grote delen van het land heeft opgegeven, heeft gedreigd met een guerrillaoorlog.

Maar ook daar schrikt de Amerikaanse regering niet voor terug, aldus Stuffelbeem. Hij zei dat Amerikaanse militairen desnoods de tunnels in worden gestuurd waar Osama bin Laden en de Talibaan zich mogelijk schuilhouden.

Naar verwachting zal generaal Tommy Franks, opperbevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten in Afghanistan, vandaag overleg plegen met minister van Defensie Rumsfeld over nieuwe militaire tactieken in Afghanistan.

De mogelijke vermindering van de luchtaanvallen valt vrijwel samen met het begin van de islamitische vastenmaand Ramadan. De islamitische wereld heeft opgeroepen tot stopzetting van de aanval gedurende die maand. Maar volgens bronnen binnen het Pentagon zal geen officiële verklaring over de luchtaanvallen worden afgegeven. Washington wil alle militaire opties die er zijn, kunnen blijven gebruiken.

Volgens Rumsfeld zullen meer speciale eenheden worden ingezet om de leiders van Al-Qaeda en de Talibaan op te sporen. Amerikaanse commando's hebben wegversperringen opgeworpen in Zuid-Afghanistan met de opdracht gericht te schieten wanneer zij dat nodig achten. ,,Als zij van het soort zijn waarop je wilt schieten dan schiet je op hen'', aldus Rumsfeld.