Koersexplosie Buhrmann na goed nieuws

Het aandeel van 's werelds grootste handelaar in kantoorartikelen Buhrmann won vanochtend iets minder dan een derde aan waarde, nadat het concern beleggers tevreden stelde door geen winstwaarschuwing te geven.

Buhrmann, dat de helft van zijn artikelen in de VS verkoopt, heeft dit jaar al drie winstwaarschuwingen gegeven. Analisten zagen het, gezien de teruglopende groei van de wereldeconomie, als onvermijdelijk dat het concern opnieuw de verwachtingen naar beneden zou moeten bijstellen. Dat deed Buhrmann echter niet.

Het aandeel Buhrmann steeg direct na opening van de beurs tot grote hoogten. Rond het middaguur stond het fonds met 30,47 procent winst op 9,88 euro. In maart van dit jaar stond het aandeel nog op 33,90 euro, waarmee het fonds tweederde van de waarde dit jaar heeft zien wegsmelten.

De AEX-index zelf stond aan het einde van de ochtend met een winst van 1 procent op 499 punten. Naast Buhrmann wonnen ook andere fondsen in de index flink aan waarde. Zo steeg KPN met 15 procent nadat zakenbank Lehman Brothers besloot het telecomfonds hoger te waarderen. Wel waarschuwde de bank dat aan het aandeel KPN hoge risico's blijven kleven. De Nederlandse zakenbank F. van Lanschot Bankiers gaat over tot een lagere waardering van het fonds.

Technologie- en telecomfondsen Versatel, Getronics, Philips en KPN Qwest wonnen ieder tussen 4 en 5 procent.

Verliezers waren er ook op de overwegend goed gestemde beurs. UPC, de kabelaar die gisteren een derde van zijn beurswaarde zag verdwijnen na door Euronext als waarschuwing op het strafbankje te zijn geplaatst, verloor opnieuw flink. UPC leverde vanochtend 3,9 procent in tot de minimale koers van 48 eurocent.

Ook Koninklijke Olie boekte rode cijfers. De lagere waardering van het fonds door zakenbank Morgan Stanley deed het aandeel weinig goed. Daarbij komt nog de daling van de olieprijzen, die wereldwijd de waarde van de aandelen van oliemaatschappijen naar beneden drukt. De gesprekken die Shell met de Italiaanse oliegigant Eni (eigenaar van de merken Agip en IP) voert over de overname van tankstations, lijkt maar weinig invloed te hebben op de koers. Die daalde vanochtend met 4 procent.

In New York wonnen de Dow Jones en de Nasdaq licht. De Amerikaanse beleggers waren blij met het nieuws dat de consument weer geld wil uitgeven, zo bleek uit de voorbeurs bekendgemaakte cijfers over de detailhandelsomzet over oktober. Computer- en printergigant Hewlett-Packard was de winnaar van de dag. Het concern maakte betere resultaten bekend dan waren verwacht.

De beurzen van Londen, Parijs en Frankfurt lieten vanochtend kleine winsten zien. Technologieaandelen waren in trek. Zo won Siemens 6 procent en het Franse Alcatel meer dan 3 procent. De Britse automatiseerder Invensys, eigenaar van het Barneveldse Baan, kreeg er zelfs 10 procent bij, nadat het kwartaalcijfers naar buiten had gebracht die in lijn met de verwachtingen waren.

Ook de autosector presteerde aardig. De autoverkopen in West-Europa zijn in oktober 8,3 procent toegenomen, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het aandeel Renault werd 2,9 procent duurder, DaimlerChrysler 2,3 procent en Volkswagen 0,5 procent.