KINDERAGENDA

Muziekfabriek

Loes Luca is directeur van de Muziekfabriek en ze speelt vreselijk de baas. Ze is apetrots dat ze een belangrijke opdracht heeft binnengehaald en misschien wordt ze ook wel hofleverancier! Maar dan moet er plotseling ook muziek komen voor een circusolifantje dat net is geboren en dan raakt iedereen in rep en roer, zeker de directeur. Woensdag 21 november om 19u30 presenteert Loes Luca in De Doelen met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, gedirigeerd door Ernst van Tiel, onder de titel `de Muziekfabriek' een concert voor kinderen vanaf 4 jaar.

*Concert met Loes Luca en het Rotterdams Philharmonisch Orkest voor kinderen vanaf 4 jaar op 21 nov om 19u30 in De Doelen, Doelenplein, Rotterdam. Kaarten ƒ15 voor kinderen onder de 15 jaar. Boven de 15 jaar derde rang ƒ20, tweede rang ƒ25 en eerste ƒ30. Res 010-2171717. (Dezelfde voorstelling voor 25 nov is al uitverkocht).

Tijgers

In de vrije natuur leven nog maar 400 Siberische tijgers, die ernstig worden bedreigd. Behalve dat steeds meer geschikt leefgebied verdwijnt door houtkap en stroperij wordt de tijger in Azië ook als `apotheek' gebruikt. Zo worden uit zijn staart `geneesmiddelen' tegen huidziekte gemaakt, zijn snorharen zijn een middel tegen kiespijn en kwalen als reuma, tyfus en malaria moeten met zijn (gemalen) botten worden bestreden. Gelukkig is er nog `hoop', zo zijn er in Rusland nu vier reservaten, waar de Siberische tijger beschermd wordt en daarnaast proberen landen en allerlei organisaties illegale handel van lichaamsdelen tegen te gaan. Een van die organisaties is de Tigris Foundation uit Amsterdam. Ze zijn dit weekend in Safari Park Beekse Bergen en hebben in een van de Safariboten een expositie over de tijgers ingericht. Michael Hütte geeft dit weekend om 14u een diapresentatie en in ruil voor buitenlandse munten kunnen ook spreekbeurt- en werkstukpakketten meegenomen worden.

*Tijgeren in Safari Beekse Bergen, Beekse Bergen 31, Hilvarenbeek. Toegang vanaf 3 jaar ƒ17. Inl 0900-2335732 of www.beeksebergen.com

Professor Plons

Hoe oud hij wordt weten we niet precies, maar zaterdag en zondag 17 en 18 november viert Professor Plons wel zijn verjaardag in het Rotterdams Maritiem Museum. Je kan hem tussen 12 en 16u komen feliciteren en in het laboratorium mag je zelf snoepjes maken tegen zeeziekte. Hij zal wel regelmatig komen kijken of dat wel goed gaat en ieder uur demonstreert hij ook zijn eigen proefjes. Ook kunnen kinderen tussen 4 en 12 jaar in het museum van alles te weten komen over drijven, zinken, magnetisme, voortstuwing en windkracht. Op het buitenterras staat een hijskraan om containers te verplaatsen en met een echte periscoop kan de haven bij het museum bekeken worden.

*Feest in het Maritiem Museum, Leuvehaven, Rotterdam op za en zo 17 en 18 nov vsn 12-16u voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Toegang kinderen van 4 t/m 15 jaar ƒ4, vanaf 16 jaar ƒ7,50 MJK gratis. Entree feest ƒ2,50. Inl 010-4132680.

Natuurwerkdag

Op zo'n 130 plaatsen in Nederland is er zaterdag 17 november vanaf 10u De Nationale Natuurwerkdag. Iedereen vanaf 12 jaar kan zich aanmeleden om, onder leiding van professisonele begeleiders en ervaren vrijwilligers, samen met anderen de natuur te onderhouden. Bomen snoeien, sloten schoonbaggeren, prunussen trekken, knotwilgen knotten en woekerplanten verwijderen. Kinderen van 4 tot 12 jaar kunnen in het bos bij Achtmaal, gemeente Zundert vanaf 13 u berkenopslag uittrekken en als dat niet lukt met schep en zaag aan de slag.

*Nationale Natuurwerkdag op 17 nov vanaf 10 uur op 130 plaatsen in Nederland en voor kinderen van 4 t/m 12 jaar in het bos bij Achtmaal, Buntweg/Roosendaalseweg in Zundert. Een overzicht van de locaties is te vinden op www.natuurwergdag.nl en aanmelden voor het bos in Achtmaal via 020-6625023.

Kijken met je oren

Poppenspeler Elout Hol probeert samen met het jazzensemble Dig d'Diz zaterdag en zondag 17 en 18 november zo hoog mogelijk van de toren te blazen. Onder de titel Kijken met je oren zijn er dit weekend in het Amsterdamse Concertgebouw kinderconcerten met klassieke muziek,jazz en wereldmuziek gecombineerd met poppenspel.

*Kinderconcert Hoog van de toren met een poppenspeler en het jazzensemble Dig d'Dizlre met een baritonsaxofoon,gitaar en contrabas op za en zo 17 en 18 nov om 13u30 en 15u30 in de Kleine Zaal van het Concertgebouw, van Baerlestraat, Amsterdam. Kaarten ƒ13,50 tot 15 jaar en daarboven ƒ25. Res 020-6718345.

Jeugdorkest

Nog meer klassieke muziek, niet in de concertzaal maar in de wordt zaterdag 17 november in de Centrale Bibliotheek aan het Spui gespeeld. Het Haags Jeugdorkest, met zijn 78 jaar het oudste jeugdsymfonieorkest van Europa, treedt er vanaf 15u op met jonge muzikanten van 6- 9 jaar van het Strijkers Ensemble en het Basisorkest met leden tussen 8-12 jaar. Het Strijkers Ensemble treedt aan met acht violisten en drie cellisten onder leiding van dirigente Corinne Veraart. Het Basisorkest met dertig muzikanten wordt gedirigeerd door Léon Monné. Op het programma staan o.a. Knickerbocker Glory en de Ouverture van de Tannhäuser door Richard Wagner.

*Concert door het Haags Jeugdorkest op za 17 nov om 15u in de Centrale Bibliotheek aan het Spui in Den Haag. Inl 070-3534422. De toegang is gratis.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

Samenstelling: Tonny Schoemaker