Italië

Slow Food

Toscana Slow is de naam van een reeks initiatieven van het gewest Toscane op het gebied van Slow Food (het Italiaanse antwoord op het internationaal om zich heen grijpende Fast Food). Het draait hier om belangrijke Toscaanse wijnen, olijfolie van hoge kwaliteit en gastronomische produkten. In alle provincies van het gewest worden van 29 november t/m 2 december binnenshuis en buiten op straat evenementen georganiseerd waarbij geroken, geproefd en gegeten kan worden. Op 29 november kan men bijvoorbeeld gerechten uit de Florentijnse volkskeuken proeven op de Piazza della Repubblica in het hart van deze stad of op een speciale zoetigheden-trein stappen op het station van Pisa om via haltes in Lucca, Montecatini en Florence allerlei lokale dolci (zoetigheden), chocola en Toscaanse sigaren te proberen. Vrijdag 30 november is er o.a. een grote wijnpresentatie in Siena vlakbij de Dom (met 600 wijnen van maar liefst 200 verschillende wijnhuizen) en zaterdag 1 december wordt in heel Arezzo de Toscaanse olijfolie ten doop gehouden, samen met een overvloed aan produkten uit de heuvels (paddestoelen, kazen, hammen, marmelades etc.). Zondag 2 december wordt de manifestatie afgesloten met een tochtje over zee vanuit Piombino naar het eiland Elba, onder het genot van de culinaire specialiteiten van Livorno. Het slotfeest wordt gevormd door een grote cena finale (afscheidsdiner) op een landgoed bij Grosseto. Inl toscanaslow@cybermarket.it, www.slowfood.it, www.regione.toscana.it tel./fax 00-390577983534 of 983883.

Monet

Eén van de best lopende tentoonstellingen in Italië van dit moment is de aan de Franse impressionistische schilder Claude Monet gewijde expositie in Treviso (in het gewest Veneto, niet ver van Venetië). Samengesteld door een internationale commissie van experts omvat de expositie 90 topwerken uit meer dan 40 musea. In chronologische volgorde wordt de levensloop van deze kunstenaar geïllustreerd aan de hand van de plaatsen waar hij zijn werken schilderde: zijn vroege jaren in Normandië en Bretagne, zijn voorliefde voor de Seine, de vele schilderijen van de kathedraal van Rouen en zijn liefde voor de natuur in de omgeving van het dorpje Giverny, waar hij zich in 1890 vestigde. Ook spreekt uit zijn doeken een warme belangstelling voor de nevelige straten van Londen, Hollandse tulpen of Venetiaanse paleizen. Monet. I luoghi della pittura t/m 10 febr in Casa dei Carraresi, Via Palestro 33/35. Inl en res Call center 00-39043821306. Ma-do 9-20u, vr-zo 9-22u, 1 jan. 15-22u. 24, 25, 31 dec gesloten. Entree 15.000 lire.

Napolitaanse Pizza

Vlakbij de verkeerschaos van de Corso Umberto bevindt zich een waar Napolitaans monument, de (mini)-pizzeria van Michele 'O Zuzzuso (oftewel `Michele de viespeuk'). Als authentiek (schoon) familiebedrijf met eenvoudige tafels, marmeren bladen en plastic bekers biedt Michele slechts twee types pizza: de enige echte Pizza Margherita en de Pizza Marinara (alles dat daarna is bedacht is volgens de familie slechts een matige variatie op het origineel). Het aantal beschikbare dranken is eveneens tot een minimum beperkt: mineraalwater, coca cola en bier. Op de wanden prijken portretten van illustere voorouders (uiteraard ook zij pizzabakkers) en verzen van lokale dichters, onder wie Totò, de grootste onder de Napolitaanse komieken. Gezien de grote toeloop van de lokale bevolking duurt een gemiddeld maal ongeveer 20 à 25 minuten. Maar eenmaal Michele's pizza geproefd blijft de herinnering aan wat een echte pizza zijn kan nog lang hangen. In Napels is de Pizza alta hooggerezen en zacht en natuurlijk gebakken in een houtoven.

Da Michele, Via C. Sersale, 1-3. Tel 0039-081.5539204. Zo gesloten. Geen reserveringen, gewoon vroeg komen. Prijsindicatie: 15.000 lire (voor 2 personen).

En verder

Orazio en Artemisia Gentileschi t/m 20 jan in Rome, Palazzo Venezia 00-390632810; Masaccio t/m 20 jan in Florence, Galleria degli Uffizi res 00-3905594883; 171 schilderijen, beeldhouwwerken en voorwerpen uit de Renaissance t/m 6 jan Scuderie papali al Quirinale, via XXIV maggio 16 00-390639967500; de collectie van de Britse verzamelaar Frederick Stibbert t/m 31 dec in het museum Stibbert in Florence 00-3906055475520; Balthus t/m 6 jan in Palazzo Grassi in Venetië 00-390415231680.