HIER & DAAR

Literair festival

Ruim honderdvijftig gasten zullen acte de présence geven op literair festival De Wintertuin, dat van 16 t/m 25 nov wordt gehouden in Arnhem en Nijmegen. Er komen gasten uit binnen- en buitenland, uit de wereld van de poëzie, literatuur, beeldende kunst, videokunst, film en dans. Tien dagen lang biedt het festival meer dan dertig programma's, waaronder performances, uitvoeringen, interviews, debat, voordrachten, theater- en filmvoorstellingen, exposities, danceparty's en performing poetry. Enkele namen: Adriaan van Dis, Joost Zwagerman, Tom Lanoye en Abdelkader Benali.*Wintertuin, 16 t/m 25 nov. De Wintertuin vindt plaats op negen podia: Schouwburg, Musis Sacrum en Theater aan de Rijn in Arnhem. Lege BieB (festivalcentrum), Doornroosje, Lux, Vereeniging, Extrapool en Cultuurcafé Campus Universiteit in Nijmegen. Inl 024-3231904. www.wintertuin.nl

Naarden

In Naarden kunt u op zondag 18 nov onder leding van een gids een stadswandeling maken. Naarden geldt als een van de best geconserveerde vestingsteden van Europa en is de enige met een dubbele gracht.

*Wandeling Naarden, zo 18 nov. Start: 12u30 bij de VVV, Adr. Dortsmanplein 1b. Kosten: ƒ2,50 p.p. Kinderen gratis. Inl 035-6942836

Verzamelaarsjaarbeurs

Op 17 en 18 nov wordt in de Jaarbeurs in Utrecht de Internationale VerzamelaarsJaarbeurs gehouden, volgens de organisatie de grootste verzamelbeurs van Europa. Feit is dat er 3500 exposanten uit binnen- en buitenland aanwezig zijn. Er is antiek, curiosa, speelgoed, munten, postzegels, poppen, aardewerk, boeken etc. Er is een demonstratie over poppenhuizen, waarbij de geschiedenis en het bouwen van poppenhuizen wordt uitgelegd en geïllustreerd. Tijdens beide beursdagen worden munten en bankbiljetten getaxeerd. Verder is er de Mega Platen en CD Beurs, met 450 standhouders.

*VerzamelaarsJaarbeurs en Mega Platen & CD Beurs, za 17 nov 10-18u en zo 18 nov 10-17u. Toegang: ƒ17,50

Afghanistan

Zowel qua bevolking als qua landschap vormt Afghanistan een overgangsgebied tussen West-, Centraal-, Oost- en Zuid-Azie. Het land wordt beheerst door een serie van noordoost naar zuidwest waaierende bergketens, met vooral in het noordoosten tal van toppen tussen de 5000 en 6000 meter. De verhoudingsgewijs gemakkelijk te passeren passen over deze ketens hebben voor een belangrijk deel de geschiedenis van Afghanistan bepaald. In het Volkenkundig museum Gerardus van der Leeuw in Groningen is t/m 24 dec een kleine expositie te zien over tweeduizend jaar invasies in het land.

*Museum Gerardus van der Leeuw, Nieuwe Kijk in 't Jatstraat 104, Groningen. Open: di t/m vr 10-16u en za/zo van 13-17u. Toegang gratis. Inl 050-3635791

Interieur

Hoe werd er gekookt in de 17de eeuw? En hoe zag een kraamkamer er in de 19de eeuw uit? Een en ander wordt duidelijk op de grote tentoonstelling `De Hollanders thuis', over het Nederlandse interieur tussen 1600-1900 die te zien is in het Gemeentemuseum in Den Haag. Aan de hand van 180 schilderijen, prenten en tekeningen krijgt de bezoeker een idee hoe Nederland leefde in voorgaande eeuwen.

*Expositie `De Hollanders thuis', t/m 10 febr in het Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Open: di t/m zo 11-17u. Inl 070-3381111 en www. gemeentemuseum.nl en www.interieurmanifestatie.nl