Frans van Klaveren

Deze week is op 61-jarige leeftijd de journalist Frans van Klaveren overleden. Hij kwam in de jaren zestig als jong en veelbelovend verslaggever binnen bij het Algemeen Handelsblad. Toen deze krant in 1970 samenging met de Nieuwe Rotterdamse Courant, en NRC Handelsblad ontstond, werd Van Klaveren belast met de berichtgeving over onder andere Suriname. Hij maakte vele reizen naar dit land en schreef er goedgeïnformeerde en nieuwswaardige reportages over, die opvielen door hun stilistische kwaliteiten. Hij kende Suriname als geen ander. Als allround-verslaggever volgde hij in de jaren zeventig en tachtig vrijwel alle grote nieuwsgebeurtenissen van die tijd. Hij schreef voor zijn krant onder meer over de krakersrellen in Amsterdam, de treinkapingen en over de nieuwe koningin, Beatrix. Zijn artikelen waren goed geschreven ooggetuigeverslagen, waarin veel eigen nieuwsgaring was verwerkt. In 1987 vestigde Van Klaveren zich als freelance journalist in Londen en was daar tot voor kort voor diverse media werkzaam als correspondent.