Egypte veroordeelt 23 homoseksuelen

Drieëntwintig Egyptenaren zijn gisteren in Kairo veroordeeld tot gevangenisstraffen van één tot vijf jaar op beschuldiging van onder andere het ,,praktiseren van seksuele immoraliteit'', een eufemisme voor homoseksualiteit. Van de verdachten werden er 29 vrijgesproken.

Het proces voor een staatsveiligheidshof is door internationale mensenrechtengroepen als oneerlijk en als voorbeeld van staatsvervolging van homoseksuelen gehekeld. Het was het eerste massaproces tegen vermeende homoseksuelen in Egypte, en het eerste voor een staatsveiligheidshof. Dat laatste betekent dat de veroordeelden geen recht op beroep hebben. Alleen kan president Mubarak de vonnissen vernietigen. Volgens de autoriteiten zijn de rechtbanken vrij en eerlijk. Een regeringsfunctionaris heeft gezegd dat het Westen niet zijn idee over waarden aan Egypte mag opleggen.

Er waren chaotische scènes in de rechtszaal voor, tijdens en na het voorlezen van de vonnissen. De 52 mannen in de verdachtenkooi – van wie de meesten hun gezicht hadden bedekt, sommigen met maskers gemaakt van zakdoeken – huilden en schreeuwden. Verwanten riepen: ,,We doen een beroep op God! Hij is onze verdediger.'' Maar een oude vrouw die had gehoord dat haar zoon was vrijgesproken, deelde vol vreugde snoepjes en limonade uit.

De mannen werden in mei gearesteerd bij een politieinval op een Nijlboot waar zich volgens de autoriteiten een homoseksfeest afspeelde. Homoseksualiteit als zodanig is niet strafbaar volgens de Egyptische wet – zij het wel een taboe – maar de autoriteiten maakten bij de vervolging van de mannen gebruik van wetgeving inzake obsceniteit, prostitutie en de openbare zedelijkheid. Een van de mannen kreeg bij voorbeeld de maximumstraf van drie jaar gevangenis voor `seksuele immoraliteit'. Verwanten beschuldigen de overheid en de door haar gedomineerde media er bovendien van de afgelopen maanden de reputatie van de verdachten te hebben vernietigd.