Duitsers overweldigen Oekraïne al in de openingsfase

Sinds 1954 heeft Duitsland nimmer ontbroken op een WK voetbal en die wetenschap inspireerde het omstreden elftal van coach Rudi Völler gisteravond tot een galavoorstelling tegen Oekraïne. De Nederlandse internationals zouden een stage in de Bundesliga moeten overwegen, want in de playoffs voor een plaats op het WK presenteerde de Mannschaft zich wederom als de wereldkampioen overleven. Na de 1-1 in Kiev kregen de Duitsers door een 4-1 overwinning in Dortmund via de achterdeur alsnog toegang tot het mondiale toernooi in Japan en Zuid-Korea.

Het bijwonen van het gastcollege van Duitsland zou voor de selectie van Oranje ongetwijfeld nuttiger zijn geweest dan het zouteloze potje tegen Denemarken. De Duitsers snakken juist naar topschutters als Kluivert en Van Nistelrooy. Maar de extreme druk rond de return in de dubbele confrontatie met Oekraïne bracht als vanouds het beste naar boven in de drievoudig wereldkampioen. Enorme financiële belangen waren immers gemoeid met de vijftiende WK-kwalificatie voor Duitsland. De televisie-stadions WDR en ARD hebben meer dan 200 miljoen D-Mark betaald voor de uitzendrechten van het WK in Azië. En de talloze sponsors van de Duitse voetbalbond wensten zeker niet 1666 dagen te wachten tot het WK van 2006 in Duitsland van start gaat.

DFB-voorzitter Mayer-Vorfelder sprak dan ook pathetisch van ,,een ramp voor de natie'', als Duitsland evenals Nederland volgend jaar zou moeten toekijken bij het WK. Van bondskanselier Schröder tot oud-tennisser Boris Becker, iedereen was gemobiliseerd om de modale Duitse ploeg niet meer dan grauwe middelmaat volgens Franz Beckenbauer over de drempel te helpen. Na de 5-1 nederlaag in de voorronde tegen Engeland en de 0-0 tegen Finland moest ook teamchef Völler voor zijn baan vrezen. ,,We hebben een moeilijke periode achter de rug'', constateerde de oud-international gisteravond na de glorieuze ontsnapping van zijn team. ,,Voor Duitsland was het een psychologische dreun om zich via de play-offs te moeten kwalificeren, terwijl we al met één been op het WK stonden. In dat opzicht was Oekraïne in het voordeel, die ploeg had niets te verliezen.''

Maar de angst van Völler voor de Oekraïense sluipschutter Sjevtsjenko en zijn zorgen over de improductieve Duitse aanval bleken gisteravond ongegrond. De topscorer van AC Milan toonde zijn gaven pas in de slotminuut bij een 4-0 achterstand. Met een briljante balaanname en een listig tikje langs de Duitse keeper Kahn kon Sjevstsjenko het Duitse volksfeest allang niet meer verstoren. Het was een meesterzet van Völler om Oekraïne juist meteen naar de strot te vliegen, terwijl ook zijn gelouterde collega Valeri Lobanovski een behoedzaam Duitsland had verwacht.

De Duitse wervelstorm in het sfeervolle Westfalenstadion ging na vijftien minuten liggen, maar de schade voor Oekraïne was toen al onherstelbaar. Terwijl de Nederlandse bondscoach Van Gaal in Kopenhagen geforceerd sprak over de flanken als ,, operationele gebieden'', toonde Duitsland hoe je ook in een behoudend 3-5-2 systeem aanvallend kunt voetballen. De middenvelders Ballack en Schneider blonken uit in een team dat het al tijden niet van zijn aanvallers moet hebben. Het duo van Bayer Leverkusen, gisteren met vijf basisspelers hofleverancier van de Mannschaft, zette de toon voor een spectaculaire openingsfase.

In de vierde minuut kopte Ballack de bal na een voorzet van Schneider achter Levitsky, de doelman van Spartak Moskou. Binnen het kwartier was het duel al beslist, toen Schneider uit een corner het hoofd van Rehmer vond, waarna spits Neuville de rebound benutte. Verdediger Rehmer mocht vervolgens uit een hoekschop van Neuville opnieuw vrij inkoppen: 3-0.

Met een wonderschoon doelpunt zette Ballack na een virtuoze pass van Schneider op Neuville in de 51ste minuut nog eens een sierlijke handtekening onder een wedstrijd waarin Duitsland zijn talloze critici de mond snoerde. ,,Het is verleidelijk ons nu aan de euforie over te geven'', zei Ballack. ,,Maar we moeten niet vergeten dat we het WK met de hakken over de sloot hebben bereikt. Het Duitse elftal heeft nog veel werk te verrichten.''

Desondanks kondigde Duitsland het einde van een tijdperk aan, want Lobanovski heeft gisteravond vermoedelijk voor het laatst op de bank gezeten als coach van Oekraïne. De man met het stenen gezicht liet zich tijdens de persconferentie vertegenwoordigen door zijn assistent Bojak, die subtiel verkondigde dat het contract met de wondertrainer afloopt nu Oekraïne voor de derde keer op de drempel van een groot toernooi bleef steken. Lobanovski leidde bij zijn club Dinamo Kiev maar liefst drie generaties topspelers op, maar ook die ploeg is inmiddels van zijn sterren beroofd. En zelfs Sjevtsjenko bleek gisteravond in Dortmund niet in staat om de Duitse overlevingsdrang te beteugelen.

Duitsland

4

Oekraïne

1

Ruststand 3-0. 4. Ballack 1-0, 11. Neuville 2-0, 15. Rehmer 3-0, 51. Ballack 4-0, 90, Sjevtsjenko 4-1. Schds: Meo Pereira (Por). Tsch. 52.000.

    • Robèrt Misset