DESIGN

Capsters

Het gebeurt niet vaak dat een afstudeerproject van een student aan de Design Academy het landelijke nieuws haalt. Cindy van Bremen lukte dit in 1999 wel met haar sporthoofddoekjes. Met die trendy kruising tussen hoofddoek, bivakmuts en sjaal leverde de ontwerpster een alternatief voor de traditionele islamitische hoofdbedekking waarvan de Commissie Gelijke Behandeling had besloten dat ze te gevaarlijk was om tijdens gymles op school te dragen. Onder de naam Capsters brengt Van Bremen nu de eerste lijn sporthoofddoekjes commercieel aan de vrouw. Het hippe Skate-model laat zich goed combineren met streetwear, de wat klassiekere Tennis of de van fleece gemaakte Outdoor. De drie modellen zijn verkrijgbaar in diverse materialen en kleuren, maar de maatvoering is vooralsnog beperkt tot medium. Dat hoopt de ontwerpster te verhelpen bij volgende ontwerpen, die naar eigen zeggen meer de mode zullen volgen.

*Capsters. Prijs vanaf ƒ45. Verkrijgbaar via www.capsters.com

Kroonluchter Adele

De armaturen van de Italiaanse lampenfabrikant Terzani worden gekenmerkt door krullen en knopen. De ontwerper voor al dat wulps gebogen metaal is voor een belangrijk deel Jean François Crochet, die onder andere de klassieke Antinea ontwierp. Dit jaar voegde Crochet een kroonluchter toe aan de collectie, de Adele. Deze `dochter' van vloerlamp Hugo, een manshoge constructie van staaldraden met de contouren van een hooimijt, is een must voor liefhebbers van robuust maar dynamisch metaalontwerp. Drie bundels nikkelkleurig metaaldraad vormen een cirkel met op zes punten een lamp. Het geheel ademt een industriële strakheid die zich laat combineren met klassiek moderne meubels in glas, metaal en zwart leer.

*Adele. Prijs ƒ1.900. Te koop bij onder andere Koot Wonen in Utrecht, Lorje Verlichtingsadviseurs in Rotterdam en Koek Verlichting in Eindhoven. Inl 030-2367547 (Maria van Ipenburg Agenturen): of www.terzani.com

Cube

Wat te doen met die beeldjes en vaasjes die je bij verjaardagen krijgt of vakantiesouveniers? Ze kwijnen weg in verstofte vergetelheid op koffietafels of in kasten. Frank van der Snee bedacht een passende plek voor deze prullaria: de Cube. De Cube is een de naam zegt het al vierkante wandmodule uitgevoerd in roestvrij staal. In de nis van 35 bij 35 cm kunnen behalve vakantiesouvenirs ook boeken, glazen of cd's onderdak krijgen. De nadrukkelijk brede lijst van tien cm promoveert iedere inhoud tot driedimensionaal kunstobject. Voor in de gang is er ook een kapstokversie met spiegel en ingebouwd halogeenlampje.

*Cube. Prijs vanaf ƒ636. Bij detailhandelaren. Inl 026-3701137 (Frank van der Snee).

Stereoo

Zo veel mogelijk natuurlijke producten en een minimum aan kunststof, verf of lak; dat is het uitgangspunt van MOOT. De ontwerpen van het Tilburgse bureau stralen een no-nonsense eerlijkheid uit die ook is terug te vinden in de naamgeving van de collectie. Een kast voor cd-speler en versterker heet simpelweg Stereoo. Het lage meubel van de hand van Niels Klijsen is gemaakt van massief wengéhout en staat zo stabiel als een bunker. Niet alleen beschikt de Stereoo over drie compartimenten voor stereocomponenten, er steekt aan de voorkant ook een klep uit waar de muziekliefhebber cd's of bandjes kan neerleggen. Het geheel rust op rechthoekige blokpootjes van ruw gietaluminium, het specialisme van MOOT dat elk stuk uit de collectie net even anders maakt.

*Stereoo: ƒ2.201. Verkrijgbaar bij Art of Living in Rotterdam, D3D in Den Bosch, LA Lichtarchitectuur in Breda en Steel Stuff Shop in Tilburg. Inl 013-5811333 (MOOT): of www.moot.nl

Asbak Torus

Sommige mensen gebruiken een oud schoteltje of een bierflesje, andere een steriel wit exemplaar van de Marskramer, maar beide vormen van asbak zijn weinig attractief vormgegeven. Jeffrey Bernett ging de uitdaging aan om een nieuwe vorm te bedenken voor een gebruiksvoorwerp dat eigenlijk alleen gebruikt wordt voor afval. Zijn Torus van gepolijst aluminium blinkt de gebruiker zo smetteloos tegemoet dat het bijna een vermaning lijkt te stoppen met roken. De vorm doet sterk denken aan een donut wellicht een verwijzing naar een alternatief voor de sigaret. Daarmee zou de Torus aanspraak maken op de status van symbolisch te duiden asbak. Waarschijnlijker is dat de ontwerper deze vorm koos omdat hij dan tweezijdig te gebruiken is.

*Torus Prijs ƒ136. Bij detailhandelaren door het hele land. Inl 06-53732142 (Ligne Roset).

Eggstralong

De eerste associatie bij de Eggstralong is een exotisch soort vibrator. De dubbelzinnige naam en het thermoplastic rubber van dit nieuwste ontwerp van Johan Bakermans, versterken die interpretatie. Het blijkt gewoon een eierdop te zijn, maar voor wie eenmaal in de juiste denktrant zit is het stapje naar `potentieverhogend krachtvoer' niet zo bar groot. De humor van de Eggstralong is van een studentikoos meligheidsgehalte. Desondanks is het toch een doeltreffend ontwerp. Het hoedje van de dop kan worden ingedrukt zodat het ei geplaatst kan worden. Het isolerende rubber houdt het ei warm en voorkomt onverhoedse glijbewegingen.

*Eggstralong. Prijs ƒ9,95. Verkrijgbaar bij detailhandelaren door het hele land. Inl 010-4776360 (Johan Bakermans).

Sno-Shark

Misschien valt er door het broeikaseffect wel nooit meer sneeuw in Nederland. Zou toch sneu zijn voor de ontwerpers van n/p/k industrial design, die net dit jaar een kindersleetje ontwierpen voor het Noorse bedrijf Hamax. De Sno-Shark, die al de iF-award 2001 won en genomineerd werd voor de Designprijs Rotterdam, is een innovatief glijmachientje met verdraaibare kunststof ski's onder de slee. Uitgevoerd in hip gekleurd hardplastic en voorzien van een echt stuur appelleert het ontwerp aan de belevingswereld van kinderen. Met Sinterklaas en kerst voor de deur zal de Sno-Shark zeker opvallen in de etalages. Nu nog hopen op een strenge noordooster.

*Sno-Shark. Prijs nog niet bekend. Binnenkort verkrijgbaar bij fietswinkels en warenhuizen door het hele land. Inl 071-5141341 (n/p/k) of www.npk.nl