De Larrocha

Alicia de Larrocha (78), de Grand Old Lady onder de Spaanse pianisten, speelt al vanaf haar derde jaar. Zowel haar moeder als haar tante was leerling van Enrique Granados, zodat er altijd pianomuziek om haar heen was. De Larrocha was een bijzonder wonderkind, niemand heeft haar ooit gedwongen om piano te studeren.

Mendelssohns Lieder ohne Worte worden vaak versleten voor sentimentele salonmuziek. De Larrocha speelt er vier met zo'n natuurlijke flair, dat deze zangerige pianostukken echte juweeltjes worden. Zo weet De Larrocha ook de Nocturne nr. 1 van Chopin nieuw leven in te blazen met haar levendige fraseringen en haar betoverende `no-nonsense' benadering van de partituur. Hetzelfde geldt voor Chopins Barcarolle op. 60, en de Berceuse, op. 57. Maar het allermooiste klinkt De Larrocha's sobere interpretatie van Mendelssohns Variations sérieuses, op. 54, een romantische ode aan Bach, waarvan de Spaanse pianiste subtiel de kern raakt.

Mendelssohn en Chopin door Alicia de Larrocha BMG 0 9026-68959-2

    • Wenneke Savenije