`Crèche is ook een bedrijf'

Een loonsverhoging van 7 procent in de kinderopvang is onverstandig, zegt Henk Strating, onderhandelaar namens de werkgevers. ,,De rekening komt straks bij de ouders te liggen.''

Een crècheleidster die meer dan twaalf jaar heeft gewerkt verdient nu maximaal 4.100 gulden bruto per maand. Dat is inderdaad te weinig, zegt Henk Strating, CAO-onderhandelaar namens de werkgevers in de kinderopvang. ,,Maar we zijn sinds 1998 bezig om achterstanden in te lopen. Wij willen het maximum ophogen naar 4.350, de bonden willen 160 gulden meer. Daar ga je toch niet voor staken?''

Strating, plaatsvervangend directeur van de landelijke organisatie van kinderdagverblijven VOG, vindt het eigenlijk wel ,,ironisch''. Op een dag dat het kabinet met vakbonden en werkgevers besprekingen voert tijdens het Najaarsoverleg over loonsverhogingen tussen 0 en hooguit 4 procent, houden vakbonden FNV AbvaKabo en CFO een grote staking in kinderdagverblijven voor 7 procent. ,,De bonden hebben geen oog voor de economische situatie. We moeten niet te duur worden. Als straks het bedrijfsleven toch wat minder geneigd is aan kinderopvang mee te betalen, komt de rekening bij ouders te liggen.''

Naast het maximumbedrag spitst het conflict zich toe op een algehele loonsverhoging. De bonden eisen 7 procent, inclusief twee keer 1,5 procent eindejaarsuitkering voor 2001 en 2002. De werkgevers komen dichtbij die eis in de buurt, zegt Strating. Maar de eindejaarsuitkering van 2002 moet eenmalig worden gegeven, niet structureel. De opleidingseisen staan voorlopig niet ter discussie.

Kinderopvang is de laatste jaren sterk gegroeid. Er zijn nu 125.000 volledige `kindopvangplaatsen'. Het kabinet wil dit aantal laten groeien naar 170.000 in 2003, zodat vooral vrouwen meer de kans krijgen om te werken. Het aantal werknemers in de kinderopvang moet groeien van 35.000 naar 50.000.

Heeft u begrip voor de staking?

,,Wel voor die duizenden meiden die zich ondergewaardeerd voelen. Niet voor de vakbonden. Die hebben jaren-zeventig-retoriek gebruikt om al die meiden tegen ons op te zetten. Het verschil tussen ons bod en de vakbondseisen is zo klein dat een staking overdreven is. Als ze ons bod accepteren, groeien de lonen fors. Als er nog een staking komt, stappen we naar de rechter.''

Waarom wilt u een CAO die meer overeenkomt met die van de catering en de beveiligingbranche?

,,Omdat wij een CAO willen die niet alles centraal regelt. In Den Haag is een kinderdagverblijf dat de groepsleidsters de mogelijkheid biedt thuis een schoonmaakbedrijf hun huis te laten doen, zodat ze arbeid en zorg beter kunnen combineren. In het noorden wil men misschien liever een betere reiskostenvergoeding. Op die manier kun je je als werkgever aantrekkelijk maken op de regionale arbeidsmarkt. Dat is heel belangrijk, gezien de krapte op de arbeidsmarkt en de groei die wij moeten doormaken. De vakbonden willen alles van bovenaf opleggen.''

Maar een kind opvangen is toch iets anders dan een gebouw bewaken?

,,Die karikaturen gebruiken de vakbonden ook steeds. Een kinderleidster is geen koffiejuffrouw of beveiligingsbeambte, al moeten die ook met mensen kunnen omgaan. Feit is dat een kinderdagverblijf zich als een bedrijf moet gedragen. We moeten een stukje zakelijke dienstverlening bieden tegen een goede prijs.''

Zakelijke dienstverlening, dat klinkt zo kil als je het over het opvangen van kinderen hebt.

,,Ja. Misschien kunnen we het beter maatschappelijke dienstverlening noemen. Maar een volledige kinderopvangplaats kost tegen de 22.000 gulden. De overheid betaalt een kwart, ouders en bedrijven de rest. Wij moeten ze waar voor hun geld bieden.''

    • Herman Staal