Burgemeester sluit disco om drugsdode

Burgemeester R. Vreeman van Zaanstad heeft gisteren besloten discotheek De Hemkade (voorheen Fundustry) te sluiten voor het komend weekend. Directe aanleiding is het overlijden van een vrouw tijdens een zogenoemde `Wasteland Party' dit weekend. Zij stierf door een combinatie van drugs- en alcoholgebruik, sectie moet nog uitwijzen om welke drugs het precies gaat.

De problemen rondom De Hemkade zijn het afgelopen jaar toegenomen, aldus burgemeester Vreeman gisteren. Op gabberparty's werden racistische leuzen geroepen, de Hitlergroet gebracht en bezoekers droegen hakenkruisen op hun kleding. De eigenaar kreeg hiervoor al eerder een waarschuwing van de gemeente.

De politie heeft op 6 oktober een grootschalige controle uitgevoerd, waarbij onder andere knuppels en busjes traangas in beslag werden genomen. Dezelfde avond overleed een zestienjarige jongen door drugsgebruik. Twee weken geleden moest de ambulance vier keer uitrukken, afgelopen weekend drie keer. Volgens Vreeman is tijdens de feesten de volksgezondheid in het geding, maar ook de veiligheid en de openbare orde.

Ivar Moens, de organisator van het feest van aanstaande zaterdag, is woedend. Hij zeg dat de burgemeester zijn verantwoordelijkheid niet neemt, maar alleen ,,zijn eigen straatje schoonveegt''. Moens heeft een kort geding aangespannen om de maatregel ongedaan te maken. ,,Vreeman baseert zijn beeldvorming op de incidenten van de afgelopen twee maanden, hij is zeker vergeten dat het hiervoor zeven jaar goed is gegaan.''

Op korte termijn neemt de burgemeester een beslissing of de grootschalige feesten in de Hemkade nog door kunnen gaan. Zo ja, dan moet de sluitingstijd worden teruggebracht naar twee uur

's nachts. Moens, die jaarlijks tien feesten op de Hemkade organiseert, vindt dat zinloos: ,,Nu is het bij de EHBO-posten spitsuur tussen twee en vier. Als je om twee uur sluit verschuift dat alleen maar, want dan begint het ook vroeger.''