Buhrmann ziet winst fors dalen

Buhrmann, 's werelds grootste distributeur van kantoorartikelen, heeft de winst in het derde kwartaal zien kelderen met 64 procent naar 22 miljoen euro (48,4 miljoen gulden). Het bedrijf handhaafde echter de winstverwachting voor het hele jaar en verwacht dat het resultaat in 2002 weer zal stijgen.

De cijfers waren een paar miljoen beter dan verwacht, maar vooral door het uitblijven van een nieuwe winstwaarschuwing ging het aandeel sterk omhoog. Rond het middaguur stond het aandeel Burhmann op 9,75 euro, een winst van ruim 28 procent. Buhrmann gaf al drie keer eerder een winstwaarschuwing en analisten hadden verwacht dat de laatste prognose, een winst per aandeel van 1,00, weer zouden worden bijgesteld.

De belangrijkste reden waarom dit niet hoeft zijn de effecten van de kostenbesparingen, waaronder het schrappen van ruim 1.000 banen, die Buhrmann al vroeg in het jaar opstelde. Deze besparingen, samen met de succesvolle integratie van recente acquisities, moeten volgend jaar 100 miljoen euro aan het resultaat bijdragen. Buhrmann's voorzitter Frans Koffrie zei in een verklaring dat hij in 2002 een ,,beter resultaat'' verwacht dan in 2001.

Buhrmann lijdt wel degelijk onder de verslechterende economische situatie in de Verenigde Staten en Europa. Daarbovenop kwamen de aanslagen van 11 september welke een omzetverlies van 28 miljoen euro tot gevolg hadden. Buhrmann haalt de helft van de omzet uit de VS. De omzet in het derde kwartaal steeg desondanks met 10 procent tot 2,58 miljard euro. De stijging werd vooral veroorzaakt door de overnames vorig jaar van US Office Products en de kantoorartikelendivisie van het Nederlandse bedrijf Samas. De integratie van deze bedrijven verloopt beter dan verwacht. De autonome omzetgroei in het derde kwartaal was gelijk als in dezelfde periode van het vorige jaar.