Bestuurders verdienen aan koersdalingen

Bestuurders van bank-verzekeraar ING en warenhuisconcern Vendex KBB hebben er de afgelopen maanden op gespeculeerd dat de aandelenkoersen van hun werkgevers gelijk zouden blijven of dalen. Met deze transacties hebben de bestuurders verdiend aan de dalende beurkoersen van ING en Vendex.

Dat blijkt uit meldingen die bij de Stichting Toezicht Effectenverkeer zijn gedaan. A. Buurmans, directeur bij ING, en J. Holtel, directeur van de divisie speciaalzaken bij Vendex, verdienden respectievelijk circa 9.400 en 13.000 gulden met hun transacties op de optiebeurs. Beide bestuurders verkochten call-opties, waardoor de afnemers het recht kregen om stukken ING en Vendex tegen een bepaalde prijs bij de bestuurders te kopen. Door de koersdalingen is geen gebruik gemaakt van deze rechten. De geïncasserde premies bij verkoop van de opties vertalen zich op die manier in winst.

Volgens een woordvoerder van Vendex heeft de bestuurder van het detailhandelsbedrijf zijn transacties gedaan om zijn aandelenbezit in Vendex te beveiligen tegen koersverliezen. Op die manier wordt de pijn van een waardedaling van het aandelenbezit geneutraliseerd door de winst van de opties. De transacties druisen in tegen de aanbevelingen van werkgeversorganisaties VNO-NCW en de NCD. Zij hebben richtlijnen geformuleerd in reactie op de maatschappelijke onrust over optiebeloning in het bedrijfsleven.

A. Boot, hoogleraar financiële markten aan de Universiteit van Amsterdam, noemt de gebruikte manier van afdekken ,,principieel onjuist''. Volgens Boot is de situatie vergelijkbaar met de voetballer die op het verlies van zijn eigen team gokt. ,,Het is not done. Dit leidt heel snel tot uitwassen. Als een bestuurder zijn risico in het bedrijf wil verminderen, breng dan het aandelenbezit omlaag door wat stukken te verkopen.''

De precieze omvang van het aandelenbezit van de Vendex-manager is niet te achterhalen bij de STE. Het is daardoor niet vast te stellen of de combinatie van aandelen en opties bij elkaar winst of verlies voor de bestuurder heeft opgeleverd. Een woordvoerder van ING zegt niet in te kunnen gaan op de aard van de transactie van directeur Buurmans omdat het een privé-transactie betreft. Ook Buurmans bezit ING-aandelen, zo blijkt uit meldingen bij de STE. Het is niet de eerste keer dat de ING-bestuurder posities inneemt op de beurs die geld opleveren bij een koersdaling. Vorig jaar was Buurmans met deze handelwijze de meest actieve van alle bestuurders van de beursgenoteerde ondernemingen.

Woordvoerders van ING en Vendex benadrukken dat de transacties goedgekeurd zijn door hun compliance officer, de functionaris die alle effectentransacties van de bestuurders goed moet keuren. Kamerlid Voûte-Droste (VVD) vindt dat het belangrijkst bij de beoordeling van de transacties. ,,Er zit inderdaad iets in wat gevoelsmatig bevreemdend is. Maar als er geen regels worden geschonden, heb ik daar geen problemen mee.''

Kamerlid Crone, financieel woordvoerder van de PvdA, vindt dat de regels zonodig veranderd moeten worden. ,,Als de bestuurder gaat afdekken, stelt hij zijn persoonlijk belang boven dat van de onderneming. Samen `de trap op en de trap af' geldt dan niet meer. Je zou moeten kijken of je dit moet verbieden.''

    • Jeroen Wester