Berndsen stapt op als topman van Nedlloyd

Leo Berndsen stapt per 1 januari op als bestuursvoorzitter van transportconcern Nedlloyd. Hij wordt opgevolgd door Haddo Meijer, die tevens bestuursvoorzitter is van containerrederij P&O Nedlloyd.

Berndsen, die volgend jaar de pensioengerechtigde leeftijd van 60 jaar bereikt, wordt commissaris bij Nedlloyd en blijft ook lid van de board van P&O. Dit heeft Nedlloyd vanochtend bekendgemaakt tijdens de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal. De winst is fors lager uitgevallen. Het bedrijf maakte vanochtend voorbeurs een nettoresultaat bekend van 8 miljoen euro (17,6 miljoen gulden), tegenover 28 miljoen euro in het derde kwartaal van 2000.

Het bedrijfsresultaat van rederij P&O Nedlloyd, waar Nedlloyd voor 50 procent eigenaar van is, stond flink onder druk. Het derde kwartaal werd een bedrijfsresultaat geboekt van 30 miljoen dollar (75 miljoen gulden). Dat is 45 miljoen dollar minder dan vorig jaar. Met luchtvaartmaartschappij Martinair, voor 50 procent in handen van Nedlloyd, ging het ondanks de crisis in de luchtvaart wat beter. Door een ingezet reorganisatieplan onder de naam `Red Alert' was het resultaat in het derde kwartaal 11 miljoen euro, tegenover een verlies van 3 miljoen vorig jaar.

In een toelichting op de cijfers noemde Berndsen de tegenvallende prestaties in de scheepvaart een weerspiegeling van de teruggang in de wereldeconomie. Het concern waarschuwt dat het voor het vierde kwartaal een verdere teruggang verwacht, waardoor het resultaat over het hele jaar flink zal achterblijven bij 2000.

Een omgekeerde beursgang waarbij Nedlloyd van de beurs wordt gehaald en P&O Nedlloyd naar de beurs wordt gebracht is voorlopig van de baan. In die opzet zou P&O een minderheidsbelang krijgen in de containerrederij. Aanvankelijk was de Britse voorzitter van P&O, lord Sterling, wel voor dat plan te vinden. Later wilde P&O echter onder geen beding meer af van de vijftig-vijftig verhouding in de joint venture in de containervaart.

Ook de aandeelhouders van Nedlloyd zelf waren niet gecharmeerd van een beursgang van P&O Nedlloyd ten koste van Nedlloyd. Berndsen, de bedenker van het plan, zei vanochtend: ,,Misschien wordt dat plan van een omgekeerde beursgang nog gereanimeerd, maar niet op korte termijn.''