Belgen en Brazilianen plaatsen zich voor WK

België, Brazilië, Slovenië en Turkije hebben zich naast Duitsland geplaatst voor het wereldkampioenschap voetbal, volgend jaar in Zuid-Korea en Japan.

Verheyen is de nieuwe voetbalheld van de Belgen. De maker van het enige doelpunt in de wedstrijd van zaterdag tegen de Tsjechen kreeg gisteren tijdens de return vier minuten voor tijd een strafschop. Invaller Wilmots schoot zijn ploeg voor de zesde achtereenvolgende keer naar het WK (0-1).

België kwam bij Tsjechië eigenlijk alleen in de beginfase in gevaar. Doelman De Vlieger van Willem II hield zijn ploeg met knappe reddingen op doelpogingen van Lokvenc, Nedved, Baros en Nedved op de been. De Tsjechen konden het openingsoffensief geen vervolg geven en verloren naarmate de wedstrijd vorderde steeds meer duels. De zichtbaar gefrustreerde Nedved en Baros werden door scheidsrechter Frisk in de slotminuten met een rode kaart van het veld gestuurd.

Brazilië heeft zich als 30ste van de 32 landen geplaatst voor het WK voetbal in Japan en Zuid-Korea. De Brazilianen verdienden het startbewijs door een overwinning in Sao Luis met 3-0 op Venezuela in de Zuid-Amerikaanse kwalificaties. Voor Brazilië scoorden Luizao in de twaalfde en negentiende minuut. Rivaldo bracht in de 35ste minuut 3-0 op het bord. Het was zijn achtste treffer in de WK-kwalificaties.

Door de zege eindigden de Brazilianen, die nog nooit ontbraken op het WK, als derde met negen overwinningen, drie gelijke spelen en zes nederlagen. Uruguay speelde in Montevideo gelijk tegen Argentinië (1-1) en werd bijna achterhaald door Colombia dat Paraguay in Asuncion met 0-4 onderuithaalde. Met de vijfde plaats verdiende Uruguay een play-off tegen Australië om de 32ste en laatste plaats in de eindronde.

Argentinië werd in het Zuid-Amerikaanse kwalificatietoernooi groepswinnaar met dertien overwinningen, drie gelijke spelen en één nederlaag (in en tegen Brazilië, 3-1) in achttien duels. Met de Argentijnen waren Ecuador (0-0 tegen Chili) en Paraguay al voor de laatste speeldag zeker van deelneming aan het WK.

Ook Slovenië en Turkije mogen naar Japan en Zuid-Korea. De Slovenen dankten de primeur aan een gelijkspel bij Roemenië (1-1). Turkije mag voor de tweede keer naar een mondiale eindronde na een overtuigende zege op Oostenrijk: 5-0.

Vandaag verdedigt Ierland in Iran een 2-0 voorsprong. De Ieren kunnen zich als 31ste land plaatsen voor het WK.